Pad ispod signalne linije

Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine

Autor: Biznis.ba
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
Foto: Ilustracija/Unsplash

Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dostignut 12. aprila.

Naime, tog dana je za uncu zlata trebalo platiti 2.431 dolar. Početkom ove sedmice vidljivo je unovčavanje dobiti. Posebno se to odnosi na srebro koje je s pet posto minusa imalo najveći jednodnevni gubitak u više od tri godine.

Indikator zamaha konvergencije/divergencije pokretnog prosjeka (MACD) pao je ispod svoje signalne linije, što ukazuje da je srebro vjerovatno preokrenulo svoj srednjoročni trend i da će pasti još niže.

Signal je poboljšan činjenicom da je MACD pouzdaniji pokazatelj na tržištima koja nisu u jakom trendu, kao što je slučaj sa srebrom.

Cijena srebra će vjerovatno pasti na podršku s prijašnjih najviših vrijednosti od 26,00 USD. Na tom se nivou moglo bazirati i oporaviti. Odlučujući proboj ispod 26,00 USD vratio bi srebro unutar njegovog jednogodišnjeg raspona i vjerojatno donje linije trenda na otprilike 23,00 USD.

Trgovanje zlatom i srebrom u utorak je bilo prigušenije, zlato je stotinjak dolara bilo ispod rekordne vrijednosti, ali je od početka godine ipak poraslo za zavidnih 13 posto, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu, na tržištima kriptovaluta bitcoin sramežljivo raste nakon subotnjeg prepolovljenja, što se podudara s priljevima u američke ETF-ove. Naime, priljevi su bili negativni prošle sedmice do petka, a u petak i ponedjeljak zabilježen je neto priljev u svježem novcu od oko 60 miliona dolara.
Ipak, prognoze za bitcoin ostaju pozitivne, a djelimično se taj optimizam temelji i na značajno povećanoj potražnji u razdoblju nakon halvinga.