Kripto akcije

Nakon dvije godine: Bitcoin dostigao nivo od 50 000 dolara

Autor: Biznis.ba
Nakon dvije godine: Bitcoin dostigao nivo od 50 000 dolara
Bitcoin / Ilustracija

Bitcoin je dostigao nivo od 50.000 američkih dolara po prvi put u više od dvije godine pošto je najtrgovanija svjetska kriptovaluta podstaknuta očekivanjima smanjenja kamatnih stopa kasnije ove godine i prošlomjesečnim regulatornim odobravanjem američkih fondova kojima se trguje na berzi (ETF) zasnovanih na cjenovnom praćenju upravo bitcoina.

Kriptovaluta je do sada ove godine porasla za 16,3 odsto, u ponedjeljak i dostigla najviši nivo od 27. decembra 2021. godine, piše Reuters.

Ipak, pozitivan efekat pokretanja bitcoin ETF-a očekivao se nešto ranije.

„Nivo od 50.000 američkih dolara je značajna prekretnica za bitcoin nakon što lansiranje spot ETF-a prošlog mjeseca ne samo da nije uspjelo da izazove pomak iznad ovog ključnog psihološkog nivoa, već je dovelo do kratkotrajne rasprodaje“, rekao je Antoni Trenčev (Antoni Trenchev), suosnivač platforme za kriptokreditiranje Nexo.

Tzv. kripto akcije su takođe zabilježile rast u ponedjeljak, pa je tako berza Coinbase porasla za 4,9 odsto, a kripto rudari Riot Platforms i Marathon Digital za 10,8 odsto i 11,9 odsto, respektivno. Akcije softverske firme MicroStrategy – značajnog kupca bitkoina – porasle su za 10,2 odsto.

Cijena ethereuma, druge kriptovalute po obimu trgovanja, porasla je za 4,12 odsto na 2.607,57 dolara.

Globalni berzanski indeksi su takođe porasli u ponedjeljak, pošto su trgovci tražili nagoveštaje o tome kada bi Federalne rezerve Sjedinjenih Država mogle da počnu da smanjuju kamatne stope. Analitičari i očekivanja finansijskih tržišta ukazuju na maj kao potencijalni početak za smanjenje kamatnih stopa ove godine.