Jared Kushner

Ambiciozni Trumpov zet želi ulagati u nekretnine na Balkanu vrijedne milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Ambiciozni Trumpov zet želi ulagati u nekretnine na Balkanu vrijedne milijarde dolara
Foto: X

Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika, navodno je zainteresiran za revitalizaciju zgrade Generalštaba u Beogradu.

Affinity Partners Jareda Kushnera u naprednim je raspravama o tri ulaganja u razvoj nekretnina na zapadnom Balkanu koja bi mogla premašiti milijardu dolara, potvrdio je u petak bivši viši savjetnik Bijele kuće.

Kushnerova firma, Affinity Partners, u naprednim je pregovorima s Albanijom i Srbijom o ulaganjima u turističke objekte u vrijednosti od preko milijardu dolara, s planovima transformacije krajolika tih zemalja u luksuzna odredišta za putnike.

U Albaniji, Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ima za cilj pretvoriti otok Sazan, koji je prethodno bio vojna baza, u luksuzno eko-odmaralište brenda Aman, rekao je za Bloomberg.

Međutim, ministarstvo je saopćilo da nije upoznato s planovima za izgradnju hotela i vila na otoku Zvërnec, obalnom području u Vlori, na jugu Albanije.

Ministarstvo turizma i okoliša Albanije reklo je za Glas Amerike da je Kushnerova firma podnijela prijavu Agenciji za razvoj ulaganja “za turistički projekt na otoku Sazan da, iako pozdravljaju takve prijedloge, moraju biti usklađeni s vizijom zemlje o ekološki prihvatljivom turizmu i prirodi.

Ministarstvo je naglasilo važnost balansiranja razvojnih ciljeva s praksama održivog turizma.

Kushner u Srbiji planira tri napuštena stambena bloka u središtu Beograda pretvoriti u luksuzni hotel s poslovnim prostorom i više od 1500 rezidencija.

Kushnerov interes za srpsku prijestolnicu prvobitno je otkriven kada je oporbeni političar Aleksandar Jovanović iz pokreta Ekološki ustanak rekao na konferenciji za novinare 13. marta da je ministar graditeljstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vedić potpisao memorandum o razumijevanju (MoU) kojim je vlada darovala zgradu u Beogradu koja je bombardirana 1999. dvjema offshore firmama, Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners LLC.

- Kulturno-historijski kompleks bombardiranog Glavnog štaba kopnene vojske u općini Savski venac ne smije se ustupiti niti bitno mijenjati, objavio je Ekološki ustanak na Facebooku.

NATO snage bombardirale su zgradu Glavnog štaba vojske 1999. godine i još uvijek dijelom stoji.

Vesić je u međuvremenu odgovorio na optužbe na svom Facebooku, gdje je napisao da "ovlaštenje Vlade koje je dao nije nikakva tajna i da je usvojeno na javnoj sjednici".

- Sve srpske vlade od 2000. godinama pokušavaju revitalizirati prostor Generalštaba, dodao je.

Izvještaji su potaknuli nagađanja da su Kushnerovi planovi mogli biti olakšani vezama uspostavljenim tokom mandata Kushnerovog tasta u Bijeloj kući.

Prema The New York Timesu, spomenuo je saradnju na ovim sporazumima s Richardom Grenellom, bivšim posebnim američkim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije.

Uoči predsjedničkih izbora 2020., koje je Trump izgubio od sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena, Grenell je radio na potpisivanju nekoliko sporazuma između Kosova i Srbije, koji su kulminirali sporazumom o normalizaciji njihovih privrednih odnosa u septembru 2020.

Grenell, koji je tokom Trumpova predsjedničkog mandata bio vršitelj dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, navodno je stvorio vrijedne veze koje su olakšale Kushnerova ulaganja na Balkanu.

Kushner i njegova supruga Ivanka Trump posjetili su Albaniju dva puta otkako su napustili Bijelu kuću, sastali su se s premijerom Edijem Ramom i izgradili odnose uspostavljene tokom vremena u Washingtonu.

New York Times je izvijestio da uspjeh ovih projekata ovisi o finaliziranju sporazuma s dotičnim vladama.

Affinity Partners, koji je osnovao Kushner nakon što je bio u Bijeloj kući, može se pohvaliti imovinom vrijednom 3,1 milijardu dolara, koju podupiru bliskoistočni investitori, uključujući oko 2 milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. Firma također planira ulagati u obnovljive izvore energije, podatkovne centre i vještačku inteligenciju.