udruženje njemačkih banaka

Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, ali rastu kirije

Autor: Biznis.ba
Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, ali rastu kirije
Foto: Unsplash

Kirije u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uslovima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom periodu prošle godine, objavilo je u srijedu udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cijene najma novih stanova porasle su pak za 5,6 posto. Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruženju.

"Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uvelike nadmašuje ponudu", rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala, prenosi SEEbiz.

U takvim je uslovima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Muenchenu, za 5,3 posto.

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući daljnji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Udruženje procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizirati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cijene su u tom segmentu pale gotovo 10 posto na godišnjoj razini i još se ne nazire 'dno', kaže čelnik udruge.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u finansiranju nekretnina, a ne na ponudama kupovine i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.