bez promjena

Evropa: Cijene nekretnina i kirija nastavljaju rasti

Autor: Biznis.ba
Evropa: Cijene nekretnina i kirija nastavljaju rasti
Foto: Ilustracija

U posljednjoj decniji i pol tržište nekretnina doživjelo je velike promjene širom Evrope.

Trend rasta cijena kuća prisutan je u mnogim evropskim zemljama, a prema istraživanju Eurostata, u prvom kvartalu tekuće godine cijene su porasle u 26 zemalja Evropske unije.

Također, 2022. godine 69 posto stanovništva EU živjelo je u domaćinstvima koja posjeduju svoje domove, dok je preostalih 31 posto živjelo u unajmljenim stanovima. Najveći udio vlasništva zabilježen je u Rumuniji(95 posto), Slovačkoj (93 posto), Hrvatskoj (91 posto) i Mađarskoj (90 posto).

U svim članicama, osim u Njemačkoj, bilo je više vlasnika nego najmoprimaca, prenosi SEEbiz.

U prvom kvartalu 2024. cijene kuća u EU porasle su za 0,4 posto, a stanarine za 0,9 posto u poređenju s četvrtim kvartalom 2023. U usporedbi s prvim kvartalom 2023. cijene kuća u EU porasle su za 1,3 posto, dok su stanarine porasle za 3,0 postotak.

Cijene kuća više su se nego udvostručile u sedam zemalja EU od 2010. godine, uključujući Estoniju, Mađarsku, Litvu, Latviju, Češku, Austriju i Luksemburg. Popusti su zabilježeni u Italiji i na Cipru.

Najamnine su porasle u 26 zemalja EU, a najveći rast zabilježen je u Estoniji, Litvi i Irskoj. Jedini pad cijena najma zabilježen je u Grčkoj.