mike henry

Izvršni direktor BHP-a očekuje preokret u kineskom sektoru nekretnina u 2025.

Autor: Biznis.ba
Izvršni direktor BHP-a očekuje preokret u kineskom sektoru nekretnina u 2025.
Foto: Ilustracija

Izvršni direktor BHP-a Mike Henry rekao je kako očekuje oporavak kineskog sektora nekretnina u nadolazećoj godini zahvaljujući povoljnoj vladinoj politici.

Iako priznaje da je sektor nekretnina u zemlji "slaba tAčka" za potražnju za čelikom, Henry je optimističan u pogledu niza mjera koje je kineska vlada nedavno najavila.

"Vlada je nedavno donijela politiku koja je namijenjena podršci sektoru nekretnina... Očekujemo da bismo mogli vidjeti preokret u sektoru nekretnina u nadolazećoj godini", rekao je Henry.

Posljednjih mjeseci Kina je pokrenula niz mjera s ciljem stabilizacije imovinskog sektora u zemlji, koji je nekad navodno činio oko 25% do 30% BDP-a zemlje. Na primjer, Peking je ukinuo nacionalnu minimalnu kamatnu stopu na hipotekarni kredit i smanjio minimalni omjer avansa za kupce koji prvi put kupuju na 15%, u usporedbi s ranijih 20%.

U maju je centralna banka također objavila da će dodijeliti 300 milijardi juana (42,25 milijardi dolara) financijskim institucijama za zajam lokalnim državnim poduzećima za kupnju neprodanih stanova koji su već dovršeni.

U subotu je kineski ministar stanovanja Ni Hong rekao da još uvijek postoji "veliki potencijal i prostor" za širenje kineskog sektora nekretnina dok se zemlja nastavlja urbanizirati, a potražnja za dobrim stambenim prostorom raste, prenosi SEEbiz.

BHP je u utorak izvijestio o porastu svoje godišnje temeljne dobiti od 2%, pripisujući rast "solidnim operativnim rezultatima i višim cijenama ključnih roba".

Henry je, međutim, primijetio da još uvijek postoji "malo volatilnosti" u pogledu potražnje za čelikom u Kini, koja je pod pritiskom sektora nekretnina.

Ali CEO je rekao da još uvijek postoje drugi sektori u Kini koji pridonose potražnji za čelikom koji rastu prilično zdravo, kao što su infrastruktura, brodarstvo i automobili.

Australske dionice BHP-a porasle su za 1,97% tokom trgovanja u utorak.