problemi za ekonomiju

Kineski državni vrh s novim obećanjima za rješavanje krize u sektoru nekretnina

Autor: Biznis.ba
Kineski državni vrh s novim obećanjima za rješavanje krize u sektoru nekretnina
Foto: X.com

Na sastanku članovi kineskog Politbiroa ukazali su na nove probleme s kojima se kineska ekonomija suočava. Među glavnim zadaćama postavili su si rješavanje dugotrajne krize u sektoru nekretnina.

Obećali su i veću brigu za starije osobe i mlade koje muče problemi pri zapošljavanju.

Nakon što je službeni Peking ove sedmice predstavio niz mjera za poticanje ekonomske aktivnosti, vladajuća Komunistička partija sazvala je i sastanak svoje najviše vlasti o aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, javlja francuska novinska agencija AFP.

Prema izvještaju kineske novinske agencije Xinhua, koje sažima AFP, članovi Politbiroa raspravljali su o "nekim novim problemima" u funkcioniranju kineske ekonomije na sastanku, kojem je nazočio i predsjednik Xi Jinping. Istodobno su se složili da u budućnosti treba poboljšati učinkovitost političkih mjera usmjerenih na jačanje ekonomije, prenosi SEEbiz.

"Peking će prilagoditi politiku ograničenja kupnje stanova, smanjiti kamatne stope postojećih hipotekarnih kredita i promovirati izgradnju novog modela razvoja sektora nekretnina", navodi Xinhua.

Članovi Politbiroa obvezali su se i na poboljšanje skrbi za starije i mlade, a pritom su najavili nastojanja da se poveća broj radnih mjesta namijenjenih mladima.

Prema izvještaju američke agencije Bloomberg, vodeći kineski dužnosnici također razmatraju financijsku injekciju od 140 milijardi dolara u najveće državne banke. To bi bila prva velika kapitalna injekcija za banke od globalne finansijske krize 2008. Prema neslužbenim izvorima na koje se poziva Bloomberg, očekuje se da će se mjera provesti kroz izdavanje posebnih državnih obveznica, a detalji se tek trebaju utvrditi.

Ulagači na berzama ove su sedmice pozdravili najavljene mjere kineske središnje banke, koje uključuju smanjenje ključnih kamatnih stopa, pri čemu su dionice u Šangaju i Hong Kongu proteklih dana porasle više od devet posto.

Ako Kina želi ispuniti svoj cilj od pet posto ekonomskog rasta ove godine, analitičari upozoravaju da će tamošnja vlast morati uvesti drastičnije mjere.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godine iznosio je 4,7 posto, što je manje od očekivanja analitičara.

Prošle sedmice objavljeni podaci o nezaposlenosti mladih u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji pokazali su da je ona u augustu porasla na 18,8 posto, što je najviša ovogodišnja razina.