Evergrande

Kineski gigant nekretnina i njegov osnivač optuženi za prevaru od 78 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Kineski gigant nekretnina i njegov osnivač optuženi za prevaru od 78 milijardi dolara
Foto: X

Kineski gigant za nekretnine Evergrande i njegov osnivač Hui Ka Yan optuženi su da su povećali prihode za 78 milijardi dolara u dvije godine prije nego što je kompanija platila svoj dug.

Državni regulator za finansijska tržišta kaznio je kompaniju Hengda Real Estate sa 583,5 miliona dolara, dok se Hui se suočava s doživotnom zabranom pristupa na kineskim finansijskim tržištima.

U januaru je sud u Hong Kongu naložio likvidaciju Evergrandeu.

Kineska regulatorna komisija za hartije od vrijednosti (CSRC) svalila je veliki dio krivice na Huija lično, koji je nekada bio najbogatiji čovjek Kine, jer je navodno dao instrukcije osoblju da lažno “napumpa” godišnje rezultate u 2019. i 2020. godini.

Prošlog septembra, Hui, koji je ujedno i predsjednik kompanije, stavljen je pod policijski nadzor jer je bio pod istragom zbog sumnje za nezakonite radnje.

Najava dolazi nekoliko dana nakon što je CSRC obećao da će suzbiti prevaru s hartijama od vrijednosti i zaštititi male investitore.

Evergrande je bio u središtu kineske krize nekretnina sa više od 300 milijardi dolara duga.

Likvidatori su imenovani da sagledaju ukupnu finansijsku poziciju Evergrandea i identifikuju potencijalne strategije restrukturiranja. To bi moglo uključivati ​​zapljenu i prodaju imovine, kako bi se prihodi mogli koristiti za otplatu nepodmirenih dugova.

Međutim, kineska vlada možda neće biti voljna da potpuno zaustavi razvoj tržišta nekretnina u Kini, gdje mnogi potencijalni vlasnici kuća čekaju domove koje su već platili.

Problemi na kineskom tržištu nekretnina imaju veliki utjecaj jer ovaj sektor čini oko trećinu druge najveće svjetske ekonomije.

Industrija se suočava sa velikim finansijskim pritiskom od 2021. godine, kada su vlasti uvele mjere za suzbijanje dužničkog iznosa koji bi veliki investitori mogli da pozajmljuju. Od tada je nekoliko velikih firmi za nekretnine kasnilo sa plaćanjem svojih dugova.

Zvanični podaci su u ponedjeljak pokazali da su investicije u nekretnine u Kini pale 9% u januaru i februaru u odnosu na prošlu godinu.

Novogradnja je također pala, i to 30 odsto, što je njihov najveći pad u više od godinu dana.