zavod za statistiku

Nastavljen pad cijena nekretnina u Njemačkoj u prvom kvartalu

Autor: Biznis.ba
Nastavljen pad cijena nekretnina u Njemačkoj u prvom kvartalu
Foto: Unsplash

Cijene nekretnina u Njemačkoj nastavile su da padaju u prvom kvartalu ove godine, u prosjeku za 5,7 posto na godišnjem nivou, čak i nakon najvećeg pada zabilježenog 2023. godine, pokazali su podaci saveznog zavoda za statistiku u petak.

Visoki troškovi finansiranja i izgradnje nastavljaju da opterećuju najveću evropsku ekonomiju, izazivajući najtežu krizu u ovom sektoru u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Reuters.

Prošle godine su cijene stanova pale za 8,4 posto, što je najveći pad od kada se vodi statistička evidencija 2000. godine.

Prema anketi u kojoj je učestvovalo 13 analitičara za nekretnine, koju je sproveo Reuters, cijene će nastaviti da padaju i u 2024. godine, sa vjerovatnoćom od dva procenta, da bi se vratile na rast od dva procenta tek 2025. godine.

Ekonomista Landesbank Baden-Virtemberga (LBBV) Martin Gueth, rekao je da očekuje da će se pad cijena sada zaustaviti, napominjući rastuću potražnju za vlasništvom kuća, dok je nedostatak stanova i dalje visok.

Očekivano ublažavanje monetarne politike od strane vodećih centralnih banaka širom svijeta ove godine bi takođe trebalo da pomogne, dodao je Gueth.