ozbiljni problemi

Nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji

Autor: Biznis.ba
Nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
Foto: Pexels

Građevinske firme u Njemačkoj i dalje se suočavaju s ozbiljnim problemima u području stanogradnje.

Zahlađenje u tom sektoru se nastavlja, a više od polovice firmi (55,2 posto) u građevinskoj industriji u aprilu je saopćilo o nedostatku projekata izgradnje novih stambenih nekretnina, objavio je minhenski ekonomski institut Ifo.

Rezultati aprilske If ankete o ekonomskom raspoloženju među njemačkim firmama nešto su bolji nego u martu, kada je postotak onih koji su se žalili na nedostatak novih projekata bio 56,2 posto. No situacija je još daleko od barem približno normalne. Ako se sredinom 2023. trećina njemačkih građevinski firmi suočila s nedostatkom novih poslova u području stanogradnje, taj je postotak trenutno znatno veći.

"Građevinske firme traže znakove nade u stambenom sektoru, ali kraj krize nije na vidiku", napisao je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu.

Još jedan problem s kojim se susreću građevinari u području izgradnje stambenih nekretnina je otkazivanje već izrađenih projekata. U aprilu je 17,6 posto građevinskih firmi prijavilo odustajanje od poslova, što je manje nego u martu (19,6 posto) i na kraju 2023., kada je udio premašio 20 posto.

Iako se poslovni sentiment u sektoru stanogradnje znatno poboljšao u posljednja dva mjeseca, i dalje je duboko u negativnom području, s očekivanjima daleko od optimističnih.

Pokazatelj ekonomske klime u tom je sektoru u aprilu iznosio minus 51,8 bodova, 6,6 bodova bolji nego u martu i 13,1 bod bolji nego u februaru, kada je dotaknuo dno s minus 64,9 bodova. Prije godinu dana, ipak, iznosila je minus 35,9 bodova.

I u Njemačkoj, slično kao u Sloveniji, postoji manjak pristupačnih stanova, a visoke su i cijene stanarina u velikim gradovima. U međuvremenu, hlađenje njemačkog ekonomije, trenutno visoke kamatne stope, sve veći troškovi i neučinkoviti državni poticaji koče građevinsku aktivnost i pogoršavaju problem, prenosi SEEbiz.

Situacija je značajno bolja u području građevinskih inženjerskih firmi odn niske gradnje, poput raznih infrastrukturnih projekata u području cesta i željeznica. Samo 22 posto firmi prijavilo je neposlovnost u ovom dijelu građevinske industrije. Firme povoljno ocjenjuju trenutnu situaciju, a očekivanja su pesimističnija, ali još uvijek ne toliko kao u stanogradnji i ostalim visokogradnjama.

Vrijednost pokazatelja ekonomske klime u niskoj gradnji u travnju je iznosila minus 11,3 posto, što je za 4,1 postotni bod lošije nego na početku godine i 6,7 bodova lošije nego prije godinu dana.

Ukupna vrijednost Ifovog pokazatelja ekonomske klime u sektoru građevinarstva u travnju je dostigla minus 28,5 bodova. Na početku godine iznosila je minus 35,9 bodova, a u aprilu prošle godine minus 17,4 boda.