ifo

Njemačka stanogradnja i dalje daleko od oporavka

Autor: Biznis.ba
Njemačka stanogradnja i dalje daleko od oporavka
Foto: Ilustracija

Raspoloženje u njemačkoj stanogradnji se malo poboljšalo, ali oporavak je još daleko, zaključak je danas objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kako se navodi, udio kompanija u njemačkoj stanogradnji koje se žale na nedostatak porudžbina u junu je pao sa majskih 51,7 posto na 50,2 posto.

"Nedostatak narudžbina i dalje predstavlja veliki problem. Evropska centralna banka (ECB) je snizila referentnu kamatnu stopu, ali to je za sada samo prvi korak. Troškovi finansiranja gradnje su takoreći nepromijenjeni, što se odražava i na trend izdavanja građevinskih dozvola", izjavio je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Stopa otkazivanja porudžbina u stanogradnji je takođe nešto niža, pošto je pala sa majskih 15,1 posto na 13,7 posto, prenosi Tanjug.

"Indeks koji mjeri cjelokupno raspoloženje u njemačkoj stanogradnji se u junu i dalje nalazi na prilično niskom nivou i njegova vrijednost iznosi minus 44,3 poena, što je 'još uvijek daleko od optimizma'", dodaje Volrabe.