Novčana kriza

Ovo su sve Trumpove nekretnine za koje duguje stotine miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Ovo su sve Trumpove nekretnine za koje duguje stotine miliona dolara
Foto: X

Trump u nedavno dovršenim sudskim procesima u New Yorku duguje 540 miliona dolara, a to je samo mali dio sve veće novčane krize s kojom se suočava kontroverzni bivši američki predsjednik.

U sljedećih pet godina, dakle, do kraja sljedećeg predsjedničkog mandata, Trump će morati platiti oko 780 miliona dolara hipoteka, što je tek dio preko milijardu dolara potraživanja na njegovu imovinu. Trump ima više vremena pronaći novac za te zajmove nego za isplatu 83.3 miliona dolara odštete koju mora platiti E. Jean Carroll. Ali nema previše vremena, prvi dug dospijeva već u junu.

Forbes donosi pregled dugova bivšeg, a možda i budućeg američkog predsjednika, kome je dužan i kada mora platiti.

1. Trump Plaza
Prva hipoteka koju Trump mora otplatiti ukupno iznosi 12 miliona dolara, a podignuta je na Trump Plazu. Tu nekretninu ne smijemo zamijeniti sa zatvorenim hotelom i kockarnicom Trump Plaza, kao ni s Plaza hotelom koji je Trump prodao 1995. nakon što ga je odveo u bankrot. Trump Plaza je zgrada na Upper East Sideu na Manhattanu. Trumpova kompanija nije vlasnik zgrade, već samo iznajmljivač trgovačkih prostora, garaže i dvije kuće, prenosi Index hr.

Firma koja je najprije pomogla Trumpu oko dugova 2014. godine bila je Ladder Capital, u kojoj je radio Jack Weisselberg, sin bivšeg izvršnog finansijskog direktora firme Trump Organization, Allena Weisselberga. Weisselberg stariji prošlog je aprila izašao iz zatvora gdje je bio zbog porezne prevare, a tek nedavno je priznao krivnju za krivokletstvo. Ladder Capital više nije vlasnik duga, budući da su brzo usitnili originalnu pozajmicu od 15 miliona dolara i prodali ju investitorima u obliku obveznica.

2. Trump Building na Wall Streetu
Kada je njujorška glavna državna advokatica Letitia James nedavno za ABC izjavila kako je spremna zaplijeniti Trumpovu imovinu ako on ne isplati puni iznos koji mu je naređen, izdvojila je upravo ovu nekretninu. “U zgradu na toj adresi gledam svaki dan”, rekla je navodno James.

Ne iznenađuje da je primijetila upravo tu nekretninu: glamurozni neboder od 63 kata, čiji oblik podsjeća na svadbenu tortu, s vrhunskom lokacijom. Nekad je to bila najviša zgrada u gradu, a nalazi se tek ulicu dalje od njujorške berze. Osamdesetih godina prošlog stoljeća vlasnik joj je bio bivši diktator Filipina Ferdinand Marcos.

Ono što mnogi ne znaju jest da, baš kao što je slučaj i s Trump Plazom, bivši američki predsjednik nije vlasnik ove zgrade. On zapravo ima zakup od 64 godine koji istječe 2059. Ladder Capital Trumpu je pozajmio 160 miliona dolara 2015. godine, ali gotovo odmah je taj dug rascjepkao i prodao ga, zajedno s desecima drugih nekretnina, investitorima. Ako Trump ne plati dug, vjerovatno će tako zeznuti gomilu anonimnih osoba, što bi bivšem predsjedniku mogao biti manji problem od isplate ogromne količine novca kako bi otplatio svoje dugove.


3. Trump International Hotel & Tower
U ovom neboderu pored Central Parka nalazi se Jean-Georges, restoran s Michelinovom zvjezdicom u kojem se, sada je već poznata priča, s Trumpom sastao republikanac Mitt Romney kako bi razgovarali o poziciji u kabinetu koju Romney nikada nije dobio. Trump je vlasnik prodajnih prostora i garaže. Ladder je bivšem predsjedniku 2016. godine posudio 7 miliona dolara.


4. 555 California
Trump je vlasnik 30 posto ovog kompleksa od tri zgrade u finansijskom okrugu San Francisca. Ostatak je u vlasništvu firme Vornado Realty Trust. Nekretnina danas donosi ogromne prihode od najma, ali Trump je u početku nije želio: čak je tužio svoje prve poslovne partnere iz Hong Konga koji su odlučili prodati djelimično izgrađen projekt na Upper West Sideu na Manhattanu i od zarade kupiti ovu zgradu.


Među zakupcima prostora su Bank of America, Microsoft i, najranije od 2020., Qatar Investment Authority - što znači da je tokom Trumpovog mandata u Bijeloj kući njegova firma Trump Organization bila najmodavac državnom fondu Katara, iako se čini kako fond nije zapravo koristio taj prostor.


5. 1290 Avenue of the Americas
Kao što je slučaj i s prethodnom nekretninom, Trump ima manjinski udio od 30 posto u ovom neboderu na Manhattanu, dok je Vornado vlasnik ostatka. I ovdje je Trump išao na sud, 2005. godine, kako bi pokušao spriječiti svoje tadašnje partnere (skupinu investitora iz Hong Konga) u kupovini ove nekretnine. Vornado je otkupio udio skupine iz Hong Konga 2007., a pokušao je obje zgrade prodati 2020. Ipak, nisu uspjeli pronaći kupca koji bi bio spreman platiti traženu cijenu od 5 milijardi dolara, izvijestio je Wall Street Journal.

Zakupci prodajnog i uredskog prostora uključuju sveučilište Columbia, Hachette Book Group i streaming platformu FuboTV. Na internetskim stranicama Vornada stoji kako će od 1. aprila prazno biti 21.368 kvadratnih metara prostora.

6. Seven Springs
Trump je ovo imanje u okrugu Westchester u New Yorku kupio 1996. godine za 7.5 miliona dolara, u nadi da će ga pretvoriti u golf-teren ili izgraditi stanove. Kada je od tih planova morao odustati zbog protivljenja lokalaca i strahova zbog potencijalnih posljedica za okoliš, Trump je 2015. obećao da će 64 od ukupno 86 hektara očuvati, ali u zamjenu za poreznu olakšicu od 21 milion dolara.

Eric Trump tamo je provodio vrijeme kao dijete, a tokom nedavne civilne parnice ispitan je upravo o Seven Springsu, jednoj od nekretnina čija je vrijednost bila najviše napuhana. Eric je tražio da se vrijednost sedam zemljišta, na kojima su trebale biti izgrađene vile, procijeni na 161 milion dolara, dok su profesionalni procjenitelji njihovu vrijednost odredili na 14 miliona dolara.


7. Trump Tower
U februaru 2022. godine,Trump je refinansirao svoju glavnu nekretninu. Posudio je 100 miliona dolara od banke Axos (nekadašnje Bank of Internet USA), kako bi otplatio 100 miliona dolara zajma Ladder Capitalu koji je dospijevao tog septembra. “Trump Tower jedna je od najpoznatijih zgrada na svijetu, smještena u vjerovatno najprestižnijem dijelu New Yorka”, rekao je tada Eric Trump. “Imamo nevjerovatno nizak dug, imamo nevjerovatnu količinu gotovine i iznimno profitabilnu kompaniju. Nismo imali nikakav problem s refinansiranjem.”

Izvršni direktor Gregory Garrabrants Trumpovim je političkim kampanjama od 2012. godine donirao 9600 dolara, pokazuju podaci Savezne izborne komisije.

Trump je također vlasnik penthousea u Trump Toweru, ali on je odvojena stavka, vrijednosti od oko 52 miliona dolara, i bez dugova.


8. Trump National Doral
Trump je također refinansirao svoj resort u Miamiju 2022. godine, nešto prije dospijeća duga od oko 125 miliona dolara Deutsche Banku, godinu dana kasnije. Prihodi su u resortu pali tokom Trumpovog predsjedničkog mandata, čak i prije pandemije koronavirusa. Čini se kako se biznis otada oporavio, barem tako pokazuju analize finansijski izvještaji koje je Trump podnio vladi. Trump National Doral trebao bi biti domaćin golf-turnira LIV Golf, pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije, na tri dana u aprilu.


9.Ocean Blvd
U trenutku dospijeća ovog konkretnog duga, Trump će imati 102 godine pa je za pretpostaviti da ga on ne brine previše. Uz to, vrijednosti su otišle u nebo nakon što je Trump svojoj sestri za ovu nekretninu 2018. godine isplatio 18.5 miliona dolara. Još uvijek nisu onoliko visoke koliko bi Trump možda želio. Prije dvije godine nekretninu je oglasio na prodaju, ali je odustao od te ideje nakon što nije uspio pronaći kupca koji bi platio traženu cijenu od 59 miliona dolara.