za 9,6 posto više

SAD: U augustu primjećen porast broja započetih novih stambenih projekata

Autor: Biznis.ba
SAD: U augustu primjećen porast broja započetih novih stambenih projekata
Foto: Ilustracija

U SAD-u je u augustu započeta izgradnja 9,6 posto više stanova i kuća nego u julu, kada je uragan Beryl uništio građevinske projekte, izvijestilo je američko ministarstvo trgovine. Pritom su podaci za juli blago korigirani naviše.

Na godišnjoj razini u augustu je počela gradnja 1,36 miliona novih stanova ili kuća, što je najviše od aprila ove godine. Napredovala je samo gradnja kuća, odnosno 15,8 posto od jula na godišnju prilagođenu razinu od 992.000 jedinica. Istodobno, Ministarstvo je podatke za juli revidiralo naviše s 851.000 na 857.000 jedinica.

U augustu je broj započetih novogradnja stambenih blokova pao u augustu prvi put od maja ove godine, za 6,7 posto na godišnju prilagođenu razinu od 333.000 jedinica.

Ukupan broj zahtjeva za građevinske dozvole za stanove i kuće porastao je u augustu 4,9 posto u odnosu na juli na godišnjoj razini od 1,475 miliona. Broj zahtjeva za dozvole za stambene zgrade porastao je za 8,4 posto, na 451.000, a broj zahtjeva za kuće za 2,8 posto, na 967.000, prenosi SEEbiz.

Gradnja stanova i kuća u Sjedinjenim Državama u kolovozu je porasla, uglavnom na jugu i srednjem zapadu. Rasla je i na zapadu, ali je na sjeveroistoku pala za 27,3 posto.

Američki građevinari pojačavaju proizvodnju u iščekivanju promjene monetarne politike od strane Federalnih rezervi, za koje se očekuje da će danas početi smanjivati svoju ključnu kamatnu stopu, što će utjecati na hipotekarne stope i potaknuti rast tržišta nekretnina, kažu analitičari.