Ekonomista JPMorgana

Slom kineskog tržišta nekretnina još nije završen

Autor: Biznis.ba
Slom kineskog tržišta nekretnina još nije završen
Foto: Ilustracija

Problematično kinesko stambeno tržište i dalje će biti meko jer niz vladinih mjera podsticaja i pomoći nije bio “zadovoljavajući” u podupiranju sektora, prema mišljenju ekonomiste investicione banke JPMorgan.

“Pad tržišta nekretnina još nije završen”, rekao je Haibin Zhu, glavni ekonomista za Kinu u JPMorganu u ponedjeljak za CNBC-jev “Squawk Box Asia”, dodajući da se cijene kuća neće stabilizovati prije 2025. godine.

Prosječna cijena za prodaju novih kuća u 100 kineskih gradova porasla je za skromnih 0,11% u odnosu na jul, što je dodatno usporavanje u odnosu na rast od 0,13% u junu, prema podacima koje je u subotu objavila China Index Academy, prenosi Investitor me. Cijene nekretnina za preprodaju pale su 0,71% u odnosu na prethodni mjesec, navodi se u izvještaju.

I nove i preprodate kuće zabilježile su pad prosječnih cijena za 1,76% odnosno 6,89% u odnosu na prošlu godinu, budući da je stambeno tržište u zemlji i dalje duboko u krizi.

Bloomberg je u subotu javio da Kina razmatra plan za smanjenje troškova zaduživanja vlasnika kuća dopuštanjem refinansiranja čak 5,4 triliona dolara hipoteka.

Ali analitičari su skeptični da bi predložena mjera bila efikasna u podsticanju raspoloženja kupaca stanova i ukupne potrošnje.

“Neki ljudi misle da će to osloboditi potrošnju – to je samo jedna strana priče”, kaže Winnie Wu, glavni strateg za dionice u Kini u BofA Securities.

Niže stope na hipotekarne kredite natjerale bi banke da smanje stope na depozite kako bi zaštitile svoje marže i osigurale stabilnost u finansijskom sistemu, rekla je Wu, ističući da bi smanjene stope na depozite na kraju smanjile prihode od kamata na štednju domaćinstava.

Mjera refinansiranja hipotekarnih kredita takođe bi malo doprinijela povećanju potražnje za novim kućama, smatra Zhu iz JPMorgana.

“Čak i ako se politika refinansiranja hipotekarnih kredita materijalizuje, to nije politika oživljavanja stambenog tržišta”, rekao je, dodajući da politika “nema nikakve veze s potražnjom za novim kućama, već uglavnom koristi postojećim vlasnicima kuća.”

“Smanjenje kamatnih stopa nije najbolja politika, smanjenje marže banaka neće ići daleko”, rekao je Wu iz BofA Securitiesa, dodajući da bi vlada trebalo da “stvori pozitivnu povratnu petlju, a ne ovu silaznu spiralu”.