kriza tržišta

Slom komercijalnih nekretnina: Poslovna zgrada u New Yorku prodata sa popustom od 67%

Autor: Biznis.ba
Slom komercijalnih nekretnina: Poslovna zgrada u New Yorku prodata sa popustom od 67%
Foto: Unsplash

Poslovna zgrada u New Yorku, u vlasništvu pridružene kompanije Related Cos, bit će prodata uz veliki popust, odražavajući duboku krizu tržišta komercijalnih nekretnina u SAD.

Već se znaju i kupci: Empire Capital Holdings i Namdar Realty Group saglasili su se da kupe nekretninu u ulici 321 W. 44th St. za manje od 50 miliona dolara, tvrde ljudi upućeni u stvar koji su tražili da ne budu identifikovani pozivajući se na privatne informacije. To bi bio popust od otprilike 67% u odnosu na skoro 153 miliona dolara, za koliko je Uprava povezanih fondova kupila prije samo 6 godina.

Dogovor je sklopljen po modelu kratke prodaje, što znači da su Related i njegovi zajmodavci, uključujući Canadian Imperial Bank of Commerce, pristali da prodaju imovinu za manje od neotplaćenog iznosa hipoteke, rekli su izvori na koje se poziva Fortune. Stanje kredita za zgradu-toranj je bilo više od 100 miliona dolara.

Kratkoročne prodaje postale su česta praksa u kancelarijskom sektoru jer su vrijednosti pale ispod iznosa kredita.

Zgrada od 10 spratova u četvrti Hell’s Kitchen na Menhetnu ima otprilike 20.400 kvadratnih metara prostora. Među poznatijim zakupcima prostora su Battery Studios i oglasna agencija AKA.

Brokerska kuća CBRE Group Inc. vodila je prodaju, a kupci i prodavci su odbili su da daju izjave o kupoprodaji.

Opšti pad tržišta
Procjena kancelarijskih nekretnina širom SAD-a je naglo pala jer su troškovi zaduživanja porasli, a potražnja se pokolebala s porastom rada na daljinu, prenosi Investitor me. Dok su novoizgrađene ili renovirane poslovne kule uspjele privući stanare po visokim cijenama, starije zgrade su se borile da popune prostor.

Tržište se uglavnom zamrzlo u protekle dvije godine jer su se zajmodavci i vlasnici borili da se dogovore o cijenama, zadržavajući imovinu. Ali predstojeća dospijeća kredita i rastući troškovi počinju tjerati sve više vlasnika da smanje svoje gubitke. Banke, koje često ne žele da preuzmu upravljanje poslovnim zgradama, takođe su podstaknute da rade sa stanodavcima kako bi pronašli kupce za nekretnine, uključujući model kratke prodaje.

Nekoliko poslova, uključujući ovu transakciju, bacilo je svjetlo na to kako investitori procjenjuju zgrade. Ostale poslovne zgrade koje su nedavno prodate uključuju 1740 Broadway, koji je Blackstone Inc. kupio za 605 miliona dolara 2014. Privatna investiciona kompanija je na kraju otpisala svoje ulaganje u toranj i dogovorila se sa svojim zajmodavcem da proda imovinu za otprilike 186 miliona dolara ove godine.

Empire Capital, koji ulaže u komercijalne nekretnine u ime bogatih porodica, aktivno traži poslove tokom previranja na tržištu nekretnina. Kompanija je kupila 1200 Sixth Ave. i udio u Mercedes Houseu. Firma se udružila s partnerima kako bi kupila i 1330 Sixth Ave. od Blackstonea i developera RXR 2022. godine uz veliki popust.

Empire se ranije udružio i s Namdarom za kupovinu drugih kancelarijskih tornjeva. Ovaj investitorski par je kupio 830 Third Ave. 2022. godine.

Related Cos. nastavlja biti glavni vlasnik poslovnih prostora. Firma je bila ključni developer iza Hudson Yardsa, koji je privukao zakupce kao što su Point72 Stevea Cohena i Meta Platforms Inc, Facebook-ova matična kompanija. Srodni osnivač Steve Ross takođe se masovno kladi na poslovne prostore u West Palm Beachu, dobivajući zakupce kao što je Goldman Sachs Group Inc.