milioni stanova i kuća

Spas za tržište nekretnina Kina pronašla u kupovini neprodatih stanova

Autor: Biznis.ba
Spas za tržište nekretnina Kina pronašla u kupovini neprodatih stanova
Foto: Unsplash

Kina razmatra plan da lokalne vlade širom zemlje kupe milione neprodatih stanova i kuća, nakon sastanka lidera vladajuće Komunističke partije koji su pozvali na napore da se pokuša riješiti gorući problem tržišta nekretnina koji je već nekoliko ogromnih kompanija doveo na ivicu likvidacije.

Državni savjet prikuplja povratne informacije o preliminarnom planu od raznih pokrajina i vladinih tijela, dodaje se u izvještaju na koji se poziva Bloomberg News, citirajući ljude koji su upoznati s tim.

Kineski sektor nekretnina je godinama u dubokom padu, pogođen dužničkom krizom među investitorima. Od 2022. godine, talasi državnih mjera nisu uspjeli da preokrenu sektor koji predstavlja oko petinu ekonomije i koji je i dalje glavna kočnica za potrošnju i povjerenje potrošača.

Banke nisu bile voljne da poslušaju uzastopne podsticaje Pekinga da ojačaju kredite sektoru koji je u teškoćama s obzirom na rizike većeg broja loših kredita i dalje slabe prodaje. Vrijednost prodaje kuća 100 najboljih developera u aprilu je pala za 45% u odnosu na godinu ranije, prema nedavnim istraživanjima koje je objavio CRIC, glavni provajder informacija o nekretninama.

Desetine gradova ponudili su subvencije kako bi ohrabrili stanovnike da svoje stare stanove zamijene novima, kako bi prodali svoju rastuću zalihu novih stanova i osigurali ključan priliv novca onima koji su u nevolji. Od lokalnih državnih preduzeća tražilo bi se da pomognu u kupovini neprodatih kuća od investitora uz velike popuste koristeći zajmove državnih banaka, navodi se u izvještaju, dodajući da bi mnoge od tih domova potom bile pretvorene u pristupačne stambene jedinice.

Zvaničnici u Kini raspravljaju o detaljima plana i izvodljivosti, a mogli bi potrajati mjeseci da se on finalizuje, ako čelnici zemlje odluče da nastave, navodi se u izvještaju, prenosi Investitor me.

Okrug Linan u istočnom gradu Hangzhouu izdao je u utorak obavještenje da će lokalna vlada kupiti nove stanove od privatnih investitora za stanove za javno izdavanje.

Okrug, koji ima 650.000 stanovnika, saopštio je da ukupna površina kupljenih stanova ne prelazi 10.000 kvadratnih metara. Kuće će biti postojeće ili unaprijed prodate dostupne za isporuku u roku od jedne godine.

Jedna od najvećih prepreka potražnji za imovinom je to što su privatni investitori u nedostatku novca zaustavili izgradnju velikog broja novih stanova koji su bili unaprijed prodati, ali sada ne mogu biti isporučeni na vrijeme. Kupci ovih kuća, u međuvremenu, nastavljaju da otplaćuju svoje hipoteke.

Procjene štete se uveliko razlikuju, ali analitičari se slažu da postoje desetine miliona nezavršenih stanova širom Kine nakon što se građevinski bum pretvorio u krah.

“Naše je mišljenje da će Peking na kraju morati da se pozabavi zabrinutošću u vezi sa isporukom stanova”, rekli su ekonomisti iz Nomure u nedavnoj istraživačkoj bilješci.

“Peking bi trebalo da posegne za vlastitim džepovima, čak i sa štampanim novcem Narodne banke Kine, kako bi podržao završetak novih stanova koje su investitori unaprijed prodali, a nisu dovršili”, ističući da je takav potez više smisleniji od izgradnje javnih stanova od nule.

Nomura očekuje da će Peking na kraju osnovati specijalnu agenciju i izdvojiti poseban fond za takvo spašavanje.