Za 0,3 posto

U kineskim gradovima blaži pad cijena nekretnina

Autor: Biznis.ba
U kineskim gradovima blaži pad cijena nekretnina
Foto: Arhiv

Veliki kineski gradovi obavijestili su o padu cijena kuća u februaru, s umjerenim padom na mjesečnom nivou, pokazuju službeni podaci objavljeni 15. marta.

U četiri grada prvog nivoa Pekingu, Shanghai-u, Guangzhouu i Shenzhenu, cijene novih stanova pale su za 0,3 posto u februaru u odnosu na prethodni mjesec, navodi se u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

U međuvremenu je 31 grad drugog reda i 35 gradova trećeg reda zabilježio pad cijena kuća od 0,3 posto, odnosno 0,4 posto, prenosi SEEbiz.

Cijene preprodanih kuća pale su u odnosu na prethodni mjesec za 0,8 posto u gradovima prvog i drugog reda, te za 0,6 posto u gradovima trećeg reda.

U odnosu na prethodnu godinu 70 velikih i srednjih gradova uglavnom je zabilježilo pad cijena zbog visoke baze. Cijene novih stanova u gradovima prvog reda pale su za jedan posto, au gradovima drugog i trećeg reda za 1,1 odnosno 2,7 posto.

Za preprodane domove pad cijena iznosio je 6,3 posto u gradovima prvog reda i 5,1 posto u gradovima drugog i trećeg reda, pokazuju podaci.