I dalje bez oporavka

Njemačka privreda dobila nove loše vijesti, oglasio se i Bundesbank

Autor: Biznis.ba
Njemačka privreda dobila nove loše vijesti, oglasio se i Bundesbank
Foto: X

Moguće je da je Njemačka u recesiji jer je inostrana potražnja slaba, potrošači su i dalje na oprezu, a domaća ulaganja koče visoki troškovi zaduživanja, pokazuje današnji izvještaj njemačke centralne banke Bundesbanka.

"Oporavka u njemačkoj privredi još nema. U prvom tromjesečju 2024. godine, aktivnost bi se ponovno mogla blago smanjiti, a s drugim uzastopnim padom privredne aktivnosti njemačka bi privreda ušla u tehničku recesiju", objavio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvještaju o najvećem europskoj privredi.

Njemačka se muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu početkom 2022. povećala troškove energije, a njena golema privreda oslonjena na industriju sada je četvrti kvartal zaredom s nultim odnosno negativnim rastom, što opterećuje cijelu eurozonu, primjećuje Reuters a prenosi Index.hr.

Ne očekuje se veće pogoršanje na tržištu rada

U četvrtom kvartalu lani, sezonski prilagođen realni BDP, prema prvim procjenama, smanjen je za 0.3 posto u odnosu na prethodni kvartal, nakon što je u prva tri kvartala 2023. godine gotovo stagnirao, navode u centralnoj banci. Za sada će se slabosti i dalje zadržati, predviđaju. Inostrana potražnja za proizvodima njemačke industrije slabi, a narudžbe se smanjuju.

Firme također koče investicije, djelomično zato što su troškovi finansiranja snažno porasli jer je Evropska centralna banka podigla kamatne stope na rekordno visoku razinu kako bi zaustavila inflaciju, navodi centralna banka. Visok nominalni rast plata također utječe na firme, a štrajkovi u ključnim sektorima, poput transporta, također bi mogli biti uteg rastu u ovome tromjesečju.

Poremećaji plovidbe u Crvenom moru, međutim, neće imati značajan utjecaj s obzirom na mnoštvo slobodnih kapaciteta u transportu roba i zato što troškovi prevoza čine samo manji dio ukupnog troška roba, navode u Bundesbanku.

Iako su izgledi slabi, centralna banka ne očekuje veće pogoršanje na tržištu rada koje zasad štiti privredu, a ne očekuje ni da će Njemačka biti suočena s opsežnom i dugotrajnom recesijom.

"Slaba faza u njemačkoj privredi, koja traje od početka ruskog rata protiv Ukrajine, tako će se nastaviti", prognozira Bundesbank.