izuzetan iznos

Novčanice kralja Charlesa III prodate za 11 puta više od nominalne vrijednosti

Autor: Biznis.ba
Novčanice kralja Charlesa III prodate za 11 puta više od nominalne vrijednosti
Foto: Ilustracija

Nove novčanice funte sterlinga od 5, 10, 20 i 50 funti s likom kralja Charlesa III, koje su ušle u opticaj u junu, prikupile su više od 11 puta više od tog iznosa u dobrotvorne svrhe nakon niza aukcija.

Jedna novčanica od 10 funti sa serijskim brojem HB01 000002 prodana je za 17.000 funti tokom nadmetanja. Tokom druge serije, list od 40 povezanih novčanica od 50 funti – nominalne vrijednosti 2.000 funti – prodan je za 26.000 funti. To je bio rekord za bilo koju aukciju Banke Engleske.

Četiri prodaje koje je vodio aukcionar Spink u Londonu prikupile su ukupno 914.127 funti. Kolekcionari traže novčanice koje su što je moguće bliže serijskom broju 00001, stoga su prikupljeni veliki iznosi.

Kompletan set prvih izdanja predstavljen je monarhu, ali stotine drugih novčanica s niskim serijskim brojevima otišle su u prodaju. Kada su novčanice ušle u optjecaj u junu, Pošta je izvijestila da su sakupljači posjećivali poslovnice koje su imale zalihe novčanica tokom prvog dana, prenose Financije hr. .

Sarah John, glavna blagajnica banke, čiji je potpis na novčanicama, rekla je za BBC da je oduševljena što je skupljen tako izuzetan iznos.

Prihod će se ravnomjerno podijeliti između deset dobrotvornih organizacija koje odabere Banka, s javno objavljene liste.

Ovo je prvi put da se monarh promijenio na novčanicama Banke Engleske, jer se kraljica Elizabeta II prva pojavljivala na novčanicama Banke Engleske od 1960. Monarh se ne pojavljuje na novčanicama u Škotskoj.

Iako je upotreba novčanica i kovanica u padu, broj ljudi koji uglavnom koriste gotovinu za svakodnevnu potrošnju dosegnuo je četverogodišnji maksimum tokom krize troškova života, prema bankarskom trgovačkom tijelu UK Finance.

Pošte su također izvijestile da su u julu rukovale rekordnom količinom gotovine, s transakcijama u ukupnom iznosu od 3,77 milijardi funti. HSBC je najavio da neće zatvarati svoje bankovne filijale barem do 2026.