Banka Engleske

Novčanice s kraljem Charlesom III od 5. juna u upotrebi

Autor: Biznis.ba
Novčanice s kraljem Charlesom III od 5. juna u upotrebi
Foto: Bank of England

Novčanice s portretom kralja Charlesa III bit će prvi put izdate 5. juna 2024. godine. Portret kralja pojavit će se na postojećim dizajnima sve četiri novčanice – od £5, £10, £20 i £50, bez druge izmjene postojećih dizajna, objavila je Banka Engleske (Bank of England) na službenim stranicama.

„Polimerne novčanice s portretom njenog pokojnog veličanstva kraljice Elizabete II ostat će zakonsko sredstvo plaćanja i cirkulirat će s novčanicama kralja Charlesa III. Nove će se novčanice štampati samo da bi se zamijenile one koje su istrošene i da bi se zadovoljilo sveukupno povećanje potražnje za novčanicama“, navedeno je u objavi.

Prateći smjernice Kraljevskog doma, Banka Engleske se opredijelila postupno uvodit nove novčanice s portretom kralja Charlesa III, kako bi minimalizirali ekološki i finansijski utjecaj ove promjene.

Građani će također moći zamijeniti ograničenu vrijednost trenutnih ili starih novčanica za nove novčanice kralja Charlesa III., putem Banke Engleske, od datuma izdavanja, 5. juna 2024. do 30. juna 2024. na načine koje je propisala Banka Engleske.

„Nema potrebe za zamjenom tekućih novčanica za nove novčanice kralja Charlesa III. Novčanice s portretom Njezina pokojnog Veličanstva, kraljice Elizabete II., ostat će zakonsko sredstvo plaćanja i mogu se i dalje koristiti“, navedeno je u objavi.

Banka Engleske u opticaju drži sve svoje izdate novčanice, te sadašnja serija novčanica ima sljedeće likove u dizajnu: £5 – Winston Churchill, £10 – Jane Austen, £20 JMW Turner, £50 – Alan Turing, prenose Financije hr.

Kako je pojašnjeno iz centralne banke Engleske, kraljev lik pojavit će se na prednjoj strani novčanica, kao i u kameji u prozirnom sigurnosnom prozoru.

Iako će novčanice koje ulaze u opticaj 5. juna 2024. sadržavati novi portret monarha, poleđina svake novčanice ostaje nepromijenjena.

Nove novčanice mogu se provjeriti korištenjem istih sigurnosnih značajki kao i postojeće novčanice pokojne kraljice Elizabete II.