uspon plemenitog metala

Novi rekord cijena zlata

Autor: Biznis.ba
Novi rekord cijena zlata
Foto: Unsplash

Terminske cijene zlata (GC=F) skočile su na novu najvišu razinu od 2706 dolara za uncu tokom sesije u četvrtak, dajući povjerenje bikovima koji tvrde da uspon plemenitih metala nije završio.

Promptno zlato također je poraslo do nove visoke razine od 2.690 dolara po unci.

Od početka godine, zlato je poraslo za više od 30%, nadmašivši rast S&P 500 od 22% i učinivši ga jednom od roba s najboljim učinkom u 2024.

Centralne su banke posljednjih godina povećale svoje rezerve zlata, a kupnja u prvom tromjesečju ove godine dosegla je rekordnu razinu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Nedavno okretanje Federalnih rezervi nižim kamatnim stopama pomoglo je ubrzati dobitak robe u posljednjim mjesecima, s obzirom da se radi o imovini koja ne donosi prinos.

"Na strani ulagača, potražnja privatnih ulagača ovdje u SAD-u nije ni blizu kapaciteta", rekao je Alex Ebkarian, COO i suosnivač Allegiance Golda za Yahoo! Finance.

Analitičari Goldman Sachsa nedavno su istaknuli u bilješci da tržište zlata nije u potpunosti uračunalo povećana ulaganja u zapadne ETF-ove koji se fizički podupiru zlatom, što je potez koji je obično postupan, prenosi SEEbiz.

Firma je podigla ciljnu cijenu plemenitog metala s 2700 USD na 2900 USD po unci početkom 2025., ističući da njezini ekonomisti sada očekuju brži pad kratkoročnih kamatnih stopa u zapadnim zemljama i Kini.

Analitičari Goldmana rekli su da će kupovina zlata od strane centralnih banaka ostati "strukturalno povišena".