Rastući sektori pružaju nadu

Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom tromjesečju

Autor: Biznis.ba
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom tromjesečju
Foto: Ilustracija/Pexels

Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo finansija.

Ovo smanjenje djelimično je posljedica posebnih faktora, uključujući prethodne porezne olakšice.

Podaci su pokazali da je druga najveća svjetska ekonomija rasla brže od očekivanog u prvom tromjesečju, donekle na olakšanje dužnosnika. Međutim, podaci za mart pokazali su da je domaća potražnja i dalje slaba. Kriza u sektoru nekretnina i dalje ima negativan utjecaj na finansije i fiskalni kapacitet lokalne samouprave, javlja Reuters.

Kineski porezni prihod pao je 4,9 posto na oko 676,48 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, ali su prihodi od kulture, turizma i napredne proizvodne industrije brzo porasli, objavilo je Ministarstvo finansija. Isključujući utjecaj posebnih faktora kao što su visoka osnovica i porezne olakšice od 2023., kineski fiskalni prihod zapravo je porastao za oko 2,2 posto u prvom tromjesečju.

Fiskalna potrošnja porasla je 2,9 posto na godišnjem nivou na oko 966 miliona dolara, što je značajno usporavanje u odnosu na rast od 6,7 posto zabilježen u prva dva mjeseca, prenosi SEEbiz.

Izdavanje posebnih obaveznica vezano je uz potrebe finansiranja lokalnih projekata, sezonske utjecaje na uslove izvođenja radova i kamatne stope na tržištu obaveznica, navode iz Ministarstva.