predsjednik feda

Powell: Malo je vjerovatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata

Autor: Biznis.ba
Powell: Malo je vjerovatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
Foto: Unsplash/Ilustracija

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u junu biti povećanje kamatnih stopa.

“Mislim da je malo vjerovatno da će sljedeći potez kamatne stope biti povećanje. Rekao bih da je to malo vjerovatno - rekao je Powell.

Upitan o tome što bi bilo potrebno za povećanje stope, Powell je rekao: “Mislim da bismo trebali vidjeti uvjerljive dokaze da naš politički stav nije dovoljno restriktivan da inflaciju održivo spusti na 2% tokom vremena. To nije ono što mislimo da vidimo."

Nedavne izjave Federalnih rezervi pokazuju da čelnici centralnih banaka žele "veće uvjerenje" da inflacija pada prema 2%. Nije posve jasno što bi to točno značilo, ali Fed još nije tu, prema predsjedniku Jeromeu Powellu.

"Do sada ove godine podaci nam nisu dali veće uvjerenje za takvo što", rekao je Powell.

Predsjednik Feda tada je rekao da je centralna banka voljna mirno sjediti dok se situacija s inflacijom ne promijeni, prenosi SEEbiz.

“Vjerovatno je da će stjecanje takvog većeg povjerenja trajati dulje nego što se ranije očekivalo. Spremni smo zadržati trenutnu ciljnu stopu saveznih fondova koliko god je potrebno”, rekao je Powell.

Powell je rekao da centralna banka pazi na tržište rada, koje je do sada pokazalo otpornost na pooštravanje monetarne politike.

"Također smo spremni odgovoriti na neočekivano slabljenje tržišta rada", rekao je Powell.

Istaknuo je "dvostruki mandat" centralne banke, koji uključuje i stabilne cijene i maksimalno zapošljavanje.