Velike cifre

Prosječna godišnja plata 196.251 eura: Ovo su trenutno najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Prosječna godišnja plata 196.251 eura: Ovo su trenutno najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj
Foto: Unsplash

Ne isplati se samo naporan rad, već i odabir prave karijere.

Odabir prave karijere nije samo pitanje preferencija i odgovarajućih interesa, već i pitanje finansijske stabilnosti. Dok neke karijere nude skromnu platu, postoje druge s impresivnim platama i ekonomskom sigurnošću. Ali ko je najbolje plaćen? Ovdje je pregled onih koji najviše zarađuju – i onih koji zarađuju najmanje.

Nisu samo odabir industrije i profesionalnog područja ti koji određuju koliko će novca završiti na vašem računu na kraju mjeseca. Firma kojoj se posvetite također je ključna za vaš privatni prosperitet.

To znači da možete zaraditi mega plate u Lidlu i Aldiju, na primjer.

Kako navode njemački mediji, redovno možete zaraditi mnogo novca u IT odjelu – i naravno malo više kao IT menadžer. Shodno tome, IT menadžer u prosjeku zarađuje 88.610 eura.

Komercijalni menadžer godišnje ima zaradu od 90.661 eura. Na vrhu je voditelj prodaje kapitalnih dobara. Njegova bruto plaća iznosi 90.812 eura godišnje.

Ali, doktor zarađuje mnogo novca, pogotovo ako dođe do mjesta višeg doktora. Može se veseliti prosječnoj godišnjoj plati od 121.748 eura.

A onda odjednom dolazi do ogromnog skoka. Iako je to i dalje ista specijalnost, sada je godišnja bruto plata gotovo udvostručena.

Specijalisti su najbolje plaćeni doktori. Plate su im u prosjeku 196.251 eura. A budući da je ovo samo srednja vrijednost, to znači da postoji još puno prostora za napredak među profesionalnim skupinama. To je zarada koju malo ko od nas može zamisliti.

Konobar mora živjeti puno radno vrijeme s bruto platom od 23.619 eura godišnje. Za frizera je to samo 23.202 eura. Pomoćni radnici u kuhinjama zarađuju godišnje 21.907 eura bruto.