Predviđaju analitičari

Rekordne cijene kakaa i kafe: I dalje će rasti

Autor: Biznis.ba
Rekordne cijene kakaa i kafe: I dalje će rasti
Foto: Unsplash

Analitičari Citija predviđaju da bi rekordne cijene kakaa i kafe mogle dodatno rasti, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uvjete i očekivanu potražnju.

U New Yorku, referentni ICE terminski ugovori za kakaov trgovali su se u četvrtak za 1,6% niže na 9370 USD po metričkoj toni. Ugovor, koji je nedavno po prvi put premašio prag od 10.000 dolara, do sada je ove godine porastao za više od 120%.

Citi očekuje da će se trgovanje kakaom stabilizirati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni tokom sljedeće tri do četiri sedmice.

Osim toga, analitičari banke Wall Street rekli su u istraživačkoj bilješci objavljenoj u srijedu da vide "dvosmjerne rizike financijskog tržišta" u drugoj polovici godine - te da bi periodod maja do jula "moglo predstavljati prekretnicu u ciklus kakao bika."

Citi je rekao da će mljevenje kakaovca, koje je rezultat obrade zrna i mjerilo je potražnje, biti jedan od ključnih faktora koji će vjerovatno odrediti hoće li cijene i dalje rasti.

Citi je rekao da bi značajno smanjenje podataka o mljevenju u prvom tromjesečju i pad obrade porijekla mogli biti dovoljni da tržišta kakaa u New Yorku i Londonu opuste do 25% na raspon od 7.000 do 7.500 USD, prenosi SEEbiz.

"Ali ako se mljevenje kakaovca samo neznatno smanji (kao što je bio slučaj u 4. kvartalu 2023.) i izjave industrije impliciraju ograničeni otpor potrošača, tada bi trgovci mogli brzo ciljati 11.000-12.000 USD/t", rekli su analitičari banke.

Općenito, Citi kaže da ostaje "blago medvjeđi" u pogledu cijena kakaovca do kraja godine, a još više u kalendarskoj 2025. godini.

Teški vremenski uslovi i bolesti utjecali su na proizvodnju u zapadnoj Africi, koja opskrbljuje oko 70% svjetske proizvodnje kakaovca. Dva najveća proizvođača, Obala Bjelokosti i Gana, nedavno su pogođeni kombinacijom jake kiše, suhe vrućine i bolesti.

Suša povezana s El Niñom u većem dijelu jugoistočne Azije, Indije, Australije i dijelovima Afrike poduprla je porast cijena mekih roba kao što su šećer, kafa i kakao u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi Rabobank sa sjedištem u Nizozemskoj u svojim godišnjim prognozama za 2024.

Fenomen El Niño, koji se vratio prošle godine, prirodni je klimatski obrazac koji se događa kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stupnjeva Celzijusa iznad dugoročnog prosjeka. Može utrti put do novih oluja i suša.

U svojim izgledima za kafu, Citi je rekao da bi cijene mogle porasti i kratkoročno i srednjoročno.

Terminske cijene kafe arabice s isporukom u svibnju popele su se u srijedu iznad ključne granice od 2 dolara po funti, dostignuvši novi najviši nivo u ovoj godini. Ugovorom se zadnji put trgovalo za 1,8% više na 2,07 USD u četvrtak.

"Trenutni potez se u velikoj mjeri može pripisati toplinskom valu u Vijetnamu koji je utjecao na proizvodnju Robusta kave i kao rezultat toga, pružao podršku za prenošenje vrhunskih Arabica zrna", rekao je Aakash Doshi, viši strateg za robu u Citiju, u istraživačkoj bilješci objavljenoj u četvrtak.

Citi je rekao da su nedavne akcije cijena premašile kratkoročni cilj od 1,85 USD i da je tim sada spreman za kratkoročni porast na između 2,1 i 2,2 USD zahvaljujući nepovoljnim vremenskim uslovima i daljnjim finansijskim priljevima, između ostalih tržišnih signala.