podaci lseg-a

Rekordne cijene zlata zbog optimizma oko snižavanja kamata

Autor: Biznis.ba
Rekordne cijene zlata zbog optimizma oko snižavanja kamata
Foto: Unsplash

Cijene zlata nastavile su bilježiti nove rekorde u srijedu, podignute sve većim uvjerenjem da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u septembru nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella.

Promptne cijene zlata porasle su 0,5% na 2.482,29 USD po unci, dosegnuvši najviši nivo svih vremena prema podacima LSEG-a. Terminske cijene zlata popele su se na 2.478,4 dolara za uncu.

U ponedjeljak je Powell rekao da Fed neće čekati da inflacija dosegne cilj centralne banke od 2% prije nego što počne sa rezanjem, zbog kašnjenja učinaka politike. Rekao je da Fed traži "veće povjerenje" da će se inflacija vratiti na nivo od 2%. Mjesečna stopa inflacije pala je u junu— prvi put u više od četiri godine.

I to je promatračima tržišta dalo povjerenje. Prema alatu CME FedWatch, trgovci su uvjereni da će Fed sniziti stope do rujna. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice.

“Pokret je potaknut znakovima usporavanja inflacije. To je popraćeno slabim ekonomskim podacima", napisao je u bilješci ANZ-ov viši strateg za robe Daniel Hynes.

Cijene zlata su posljednjih mjeseci probile nove vrhunce zbog svoje privlačnosti kao sigurnog utočišta u pozadini eskalacije bliskoistočnih napetosti, kao i zbog kupnje poluga od strane centralnih banaka, prenosi SEEbiz.

"Sposobnost zlata da pronađe podršku u svim uvjetima ove godine je vrijedna isticanja", rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank of Australia.

"Ti su pokretači prkosili jačanju američkog dolara, koji je uvelike bio potaknut tržišnim odgađanjem očekivanja smanjenja stopa Fed Funda", rekao je analitičar istraživanja, dodajući da bi cijene zlata mogle narasti iznad prognoze banke od 2500 dolara po unci do kraja godine.