njemački industrijski div

Siemens izdao digitalnu obveznicu vrijednu 300 miliona eura na privatnom blockchain lancu

Autor: Biznis.ba
Siemens izdao digitalnu obveznicu vrijednu 300 miliona eura na privatnom blockchain lancu
Foto: Siemens

Njemački industrijski div Siemens AG priopćio je u srijedu da je izdao digitalnu obveznicu od 300 miliona eura (330 miliona dolara) na blockchainu.

Glavne njemačke finansijske institucije BayernLB, DekaBank, DZ BANK, Helaba i Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) uložile su u obveznicu. Deutsche Bank također je sudjelovala olakšavajući proces nagodbe.

Siemens je u objavi na blogu rekao da se oslanja na prethodno iskustvo firme stečeno tokom prošlogodišnjeg izdavanja obveznica u iznosu od 60 miliona eura putem Polygona (MATIC), za koje su tada bila potrebna dva dana (T+2) za podmirenje transakcije, prenosi SEEbiz.

"Automatska obrada unutar nekoliko minuta pokazuje golemi potencijal ove nove tehnologije i potvrđuje našu strategiju igranja vodeće uloge u kontinuiranom oblikovanju digitalne transformacije", rekao je Peter Rathgeb, korporativni rizničar Siemensa.

Najnovija transakcija namirena je putem SWIAT-a, privatnog dopuštenog blockchaina, priopćila je firma.

Siemensovo izdavanje obveznica najnoviji je primjer tradicionalnih institucija koje istražuju načine stavljanja tradicionalnih finansijskih instrumenata kao što su obveznice, krediti i fondovi na blockchain tračnice. Proces, također poznat kao tokenizacija imovine stvarnog svijeta (RWA), obećava operativne prednosti kao što su brža i transparentnija poravnanja transakcija, niži troškovi te veća učinkovitost i transparentnost.

Prošlog mjeseca CoinDesk je izvijestio da se KfW, najveća razvojna banka u Njemačkoj, udružila s Boerse Stuttgart Digital (BSD) u pripremi za izdavanje digitalnih obveznica. italijanska državna razvojna banka Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP) i zajmodavac Intesa Sanpaolo također su dovršili izdavanje obveznica na Polygonu u julu.