Održan hitan sastanak

Slabi jen potiče intervenciju japanskih vlasti, dolar u prednosti

Autor: Biznis.ba
Slabi jen potiče intervenciju japanskih vlasti, dolar u prednosti
Foto: Unsplash

Jen je u četvrtak pao blizu najslabije decenije iako je prijetnja intervencijom japanskih vlasti spriječila trgovce da gurnu valutu na novi niži nivo.

Tri glavne japanske monetarne vlasti održale su hitan sastanak u srijedu kako bi razgovarale o slabom jenu i sugerisale da su spremne intervenirati na tržištu kako bi zaustavile ono što su opisale kao neuredne i špekulativne poteze valute.

Pojačani fokus je bio na jenu, koji je posljednji put bio malo promijenjen na 151,35 za dolar, nakon što je pao na 34-godišnji minimum od 151,975 u prethodnoj sesiji.

Sastanak je uslijedio nakon što su dužnosnici upozorili da će zaustavili pad jena, a ministar finansija Shunichi Suzuki rekao je da će se poduzeti “odlučni koraci” protiv pretjeranih kretanja valute, prenose Financije hr.

Japanske su vlasti posljednji put intervenisale kako bi podržale jen 2022. godine. Ovakva vrijednost jena bila je pogodna za japanski Nikkei, koji bilježi povećanje od oko tri posto u dosadašnjem mjesecu.

U Kini, juan, koji je na sličan način bio pod pomnim nadzorom jer se nastavlja boriti na slabijoj strani ključnih 7,2 po razini, ustalio se na 7,2268. Dobio je potporu snažnog fiksiranja kineske Narodne banke Kine, budući da Peking i dalje pazi na bilo kakvu naglu rasprodaju valute.

Središnja banka postavila je srednju stopu oko koje se juanom smije trgovati u rasponu od dva posto, što je najveći jaz od novembra 2023.

Kineske dionice također su poništile gubitke od prethodnog dana, potaknute čvršćim juanom i očekivanjima da će Peking poduzeti agresivnije mjere za poticanje ekonomije.

Dolar je bio u prednosti, djelimično potpomognut komentarima guvernera FED-a Christophera Wallera, koji je rekao da nema žurbe s ublažavanjem kamatnih stopa.

U odnosu na dolar, euro je pao 0,06 posto na 1,08215 dolara, a sterling je oslabio 0,08 posto na 1,26305 dolara.

Obnovljena snaga dolara zaustavila je snažan rast zlata koji ga je prošle sedmice poslao na rekordni vrhunac. Vrijednost zlata je posljednji put ojačao 0,1 posto na 2.196,69 dolara za uncu.

Novozelandski dolar pao je na najniži nivo u više od četiri mjeseca na 0,5981 dolara.