Razgovor za Biznis.ba

Smailbegović: Stanje s minimalnom platom od 900 KM u RS je jednostavno neodrživo

Autor: T.K.
Smailbegović: Stanje s minimalnom platom od 900 KM u RS je jednostavno neodrživo
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović

Unija poslodavaca RS i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama da se suspenduje Odluka o najnižoj plati u RS za 2024. godinu.

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata RS 460 eura, Federacija BiH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto).

Dodali su da ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS.

Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH Adnanom Smailbegovićem kojeg smo pitali šta bi ovo značilo za FBiH ukoliko bi desilo masovno preseljenje sjedišta i djelatnosti FBiH.

On nam je istakao da kako u životu, tako u biznisu i ekonomiji postoje balansi i omjeri.

"Svugdje u svijetu minimalna plata je u odnosu na prosječnu platu i ona se kreće otprilike, recimo u SAD-u je najnižna 33 posto, a u EU je negdje između 47 i 50 posto. Najveću u Evropi ima Albanija 55 posto i to su svjetski omjeri i onda dođe RS i kaže 900 KM na prosječnu platu 1200-1300 KM i to je preko 70 posto", poručuje Smailbegović za Biznis.ba.

Dodaje da je to jednostavno neodrživo.

"Izbaci vas iz balansa svih. U FBiH je danas recimo ona 50 posto tačno. Drugo je sasvim pitanje kolika je ona i koliko se od nje može živjeti. U svakom slučaju treba raditi na povečanju svih plata. Da kompletne plate idu gore, ne samo da se 'guraju' minimalne. Ovakve stvari zaista prave nered", naveo je.

Ističe da je ovo u RS-u previše.

"Oni su ovo digli sa 700 KM na 900 i to je zaista previše. To je ogromno povećanje i to njihova ekonomija teško da može ispratiti. Minimalna plata je da zaštiti neki socijalni minimum. Imate definciju po međunarodnoj organizaciji rada o minimalnoj plati, a BiH je potpisnik te konvencije. Socijalna kategorija mora ispunjavati dva uslova, jedan je socijalni, ali drugi je ekonomski", ističe Smailbegović.

Na kraju poručuje da će ovo dovesti do smanjenja broja radnika ili će odvesti na kraju krajevu u sivu ekomoniju.

"Nisam siguran da će se prebaciti u FBiH puno djelatnosti, možda jedan manji dio... Il određeni investitori da odluče 'kao da je bolje u FBiH zbog boljih uslova'. Ovo se mijenja iz dan u dan. Treba naglasiti da su u RS-u dosta smanjeni doprinosi nego u FBiH tako da opterećenje", zaključio je Smailbegović.