Otvorena nova radna mjesta

Snažan rast američke ekonomije smanjuje izglede za smanjenje kamatnih stopa Feda

Autor: Biznis.ba
Snažan rast američke ekonomije smanjuje izglede za smanjenje kamatnih stopa Feda
Foto: Unsplash

Američka ekonomija nastavlja snažno da raste, što znači da je početak Fedovog smanjenja kamatnih stopa sve dalji.

Berzovni indeksi spustili su se s najviših nivoa prošle sedmice, zlato postavlja rekorde, a bitcoin se oporavio od pada u utorak.

Na početku sedmice, vijest da je nakon šesnaest uzastopnih mjeseci pada (najduži takav niz u više od dvije decenije) proizvodnja u SAD-u ojačala, pri čemu je robni indeks 50,3 u martu (50 je granica između kontrakcija i rasta sektora), koji predstavlja više od 10 odsto BDP-a u SAD-u.

Nakon petka uslijedila je objava podataka o tržištu rada u martu, prenosi Bankar me.

Američka ekonomija je ponovo otvorila više radnih mjesta nego što se predviđalo, tačnije 303 hiljade (prognoza: 200 hiljada).

Ispravili su podatke za januar i februar, naime, otvoreno je 22.000 radnih mjesta više od prvih procjena. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8 posto u martu, a prosječne plate po satu porasle su za 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, bolje od februarskog porasta od 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pošto nema znakova predstojeće recesije, američka centralna banka naravno neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Dodatne informacije bit će dostupne u srijedu uz najavu martovske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće sniziti kamatne stope tri puta, kao što su zvaničnici Fed-a nedavno nagovijestili, već najviše dva puta.

Ovo mišljenje dijele i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da privredi očigledno ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se dešavalo u posljednjih deceniju i po). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u junu pali su na 51 posto.

U četvrtak je i dalje bilo 59 posto. Ukratko, u ovom trenutku se čini da još ne postoje pravi uslovi za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.