Podaci HNB

Snažan rast gotovinskih kredita u Hrvatskoj

Autor: Biznis.ba
Snažan rast gotovinskih kredita u Hrvatskoj
HNB / Ilustracija

Dok je kreditiranje kompanija smanjeno već nekoliko mjeseci, stanovništvo se i dalje snažno zadužuje, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, pri čemu je guverner Boris Vujčić podvukao da i unutar samog segmenta kredita građanima, samo gotovinski nenamjenski krediti "stvarno" rastu.

Tačnije, stambeni rastu, ali je u podacima, pojasnio je, još uvijek snažan udio poticanih APN-ovih kredita. Koliko je pak poznato, APN staje, a država razmišlja o drugim načinima da skupe nekretnine građanima učini dostupnima, no, ništa se još konkretno ne zna, piše Novi list.

Uglavnom, rekao je Vujčić, ako APN stane, vjerovatno ćemo i kod stambenih kredita vidjeti smanjenje. Dio banaka to je već i potvrdio u nedavnoj anketi, gdje dakle u zadnjih dva-tri mjeseca primjećuju manju potražnju za stambenim kreditima, zbog isteka APN-a, ali vjerovatno i zbog činjenice da građane odbijaju visoke kamatne stope.

Za stambene kredite one se kreću oko 4 posto, a za potrošačke oko 7 posto. No, dok dakle stambeni pomalo koče, ovi gotovinski nenamjenski odolijevaju, te su se još i dodatno razmahali.

Građani ih očito traže i podižu bez obzira na kamate. U najnovijem broju HNB-ovih Makroekonomskih kretanja i prognoza, i analitičari HNB-a kažu da su se »više kamatne stope odrazile i na potražnju kompanija i stanovništva za kreditima«.

– Banke su prijavile blago smanjenje potražnje kompanija za kreditima, čemu je uglavnom doprinio veći nivo kamatnih stopa.


Manja potreba kompanija za finansiranjem investicija takođe je imala negativan učinak, dok je potreba kompanija za finansiranjem zaliha i obrtnog kapitala imala tek blagi pozitivan učinak.

Istodobno se potražnja stanovništva za stambenim kreditima smanjila, ponajviše podstaknuta završetkom programa državnog subvencioniranja stambenih kredita, ali i rastom kamatnih stopa.

S druge strane, prema percepciji banaka, potražnja za potrošačkim kreditima porasla je zbog povećane potrebe za finansiranjem trajnih potrošnih dobara, dok su pouzdanje potrošača kao i rast kamatnih stopa djelovali u suprotnom smjeru.

U posljednjem tromjesečju 2023. banke očekuju blagi rast potražnje kompanija za kreditima, nastavak rasta potražnje za potrošačkim i ostalim kreditima, ali slabijim intenzitetom nego u prethodnom tromjesečju, te nastavak smanjenja potražnje za stambenim kreditima, navodi HNB, prenosi seebiz.