Wall Street

S&P 500 i Nasdaq na rekordnom nivou

Autor: Biznis.ba
S&P 500 i Nasdaq na rekordnom nivou
Foto: Unsplash

Američki indeksi skočili su u četvrtak, gurnuvši S&P 500 i Nasdaq Composite nazad na rekordno visoke razine, budući da su nada u smanjenje inflacije i dobici u tehnologiji pomogli odskoku Wall Streeta sredinom sedmice.

Široki S&P 500 napredovao je 1,03% na 5.157,36, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite popeo 1,51% na 16.273,38. Oba su dostigla najviši nivo svih vremena tokom sesije, dok je S&P 500 također postigao završni rekord. Dow Jones Industrial Average dobio je 130,30 bodova, ili 0,34%, zatvorivši se na 38.791,35.

Dionice informacijske tehnologije i komunikacijskih usluga dovele su S&P 500 do tog rekorda. Intel je bio najbolji u Dowu s porastom od više od 3%.

Optimizam ulagača porastao je nakon što je Evropska središnja banka u četvrtak snizila prognoze godišnje inflacije i rasta, iako je banka također zadržala ključne kamatne stope nepromijenjenima. To se može uzeti kao pozitivan signal na međunarodnoj fronti inflacije.

Objava ECB-a dolazi nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao Kongresu u srijedu da očekuje pad kamatnih stopa ove godine. Dok je Powell rekao da Fed nije odmah spreman za početak rezanja, rekao je u četvrtak Senatskom odboru za bankarstvo da središnja banka nije daleko od povjerenja koje joj je potrebno u pogledu inflacije za početak, SEEbiz. 

S&P 500 sada je porastao za 0,4% ove sedmice uprkos lošem početku za dionice. Nasdaq je u sedmici bio gotovo nepromijenjen, dok je Dow još uvijek pao oko 0,8%.

Nasdaqu je pomogao porast od oko 4,5% u Nvidiji, miljeniku vještačke inteligencije čije su dionice ove sedmice porasle više od 12%. Ali Apple je dan završio nešto niže za svoju sedmu uzastopnu gubitničku sesiju.

Ulagači u petak očekuju izvještaj o zapošljavanju u SAD-u za uvid u stanje tržišta rada, koje je pokazalo otpornost uprkos višim kamatama