bezgotovinsko plaćanje

Švicarska uvodi sistem instant plaćanja

Autor: Biznis.ba
Švicarska uvodi sistem instant plaćanja
Foto: Švicarska

Švicarska je u utorak pokrenula sistem instant plaćanja za pojedince, s ciljem poticanja bezgotovinskog plaćanja, objavila je švicarska centralna banka.

Prema njihovim podacima, oko 60 financijskih institucija sada može prihvatiti i obraditi trenutna plaćanja, pokrivajući više od 95 posto maloprodajnih platnih transakcija u Švicarskoj.

"Nakasnije do kraja 2026. instant bezgotovinske transakcije bit će moguće u svim financijskim institucijama koje provode plaćanja", stoji u priopćenju centralne banke.

Kako je pojasnila, prve financijske institucije već su omogućile instant plaćanja, a idućih mjeseci slijedit će ih i druge banke.

"Trenutna plaćanja omogućuju pojedincima i firmama izvršavanje transakcija između računa s trenutnim izvršenjem i konačnom namirom u nekoliko sekundi - 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici (uključujući praznike)", naglašava centralna banka.

Uvjereni su da uvođenje instant plaćanja znači "novi veliki korak u radu švicarskog bankarskog sistema i odražava kolektivnu predanost budućnosti bezgotovinskog plaćanja u Švicarskoj".

Dodali su da će tradicionalni načini prijenosa novca i dalje biti mogući.

Posljednje istraživanje Švicarske narodne banke o poslovnim načinima plaćanja u Švicarskoj, koje je objavljeno u februaru, pokazalo je da većina pružatelja usluga i dalje prihvaća gotovinu te da veliki dio stanovništva želi da gotovina i dalje bude moguće sredstvo plaćanja, navodi francuska novinska agencija AFP, a prenosi SEEbiz.

Istraživanje je također pokazalo da je prihvaćanje plaćanja putem mobilnih aplikacija poraslo za 19 postotnih bodova na 59 posto u odnosu na 2021. te da više od 90 posto poduzeća koja vrše fizička plaćanja i dalje prihvaćaju gotovinu kao sredstvo plaćanja.

Švicarska tako slijedi eurozonu odn EU. Sistem namire za trenutna plaćanja dostupan je u eurozoni od 2018., a ove je godine usvojena i zakonska regulativa koja će omogućiti takva plaćanja u cijeloj EU.

U Sloveniji je od 2020. godine na snazi nacionalna shema za provedbu trenutnih plaćanja pod nazivom Flik, koja je dostupna u svim slovenskim bankama i štedionicama.