Statistika za januar

UIO: Novi rast prihoda, privredi vraćeno 168 miliona KM

Autor: Biznis.ba
UIO: Novi rast prihoda, privredi vraćeno 168 miliona KM
Foto: Biznis.ba

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) je prošli mjesec prikupila 869 miliona KM indirektnih poreza, što je za 68 miliona KM ili 8,42 posto više u odnosu na januar prošle godine godine, kada je prikupljen 801 million KM.

Kako su saopćili iz UIO, privredi su u januaru 2024. kroz povrat PDV-a vratili 168 miliona KM, pa su neto prihodi koji su raspodijeljeni korisnicima (država, entiteti i Brčko distrikt) iznosili 700 miliona KM i veći su za 93 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u januaru 2023.

Raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se u skladu sa zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te u skladu s odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Tako je januaru ove godine za finansiranje državnih institucija sa jedinstvenog računa UIO raspoređen iznos od 83 miliona KM. Ostatak prikupljenih prihoda raspoređen je entitetima i Brčko distriktu, i to na način da je FBiH doznačeno 378 miliona KM, Republici Srpskoj 212 miliona KM i Brčko distriktu 21 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), FBiH je dobila dodatnih 18 miliona KM, RS 11,9 miliona KM i Brčko distrikt 600.000 KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćili su iz UIO.