Euro u porastu

Vrijednost dolara na najnižim nivoima

Autor: Biznis.ba
Vrijednost dolara na najnižim nivoima
Dolar / Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošle sedmice, druge zaredom, i zaronila na najniže nivoe u pet mjeseci jer se iduće godine očekuje smanjenje kamata američke centralne banke, javlja HINA.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 0.9 posto, na 101.70 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 101.42 boda, najniži nivo od jula.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1010 dolara. No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0.2 posto, na 142.40 jena.

Pad dolarova indeksa na najniže nivoe u pet mjeseci posljedica je uvjerenja ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postepeno popuštanje inflacije, i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

U prilog toj tezi ide niz posljednjih makroekonomskih pokazatelja. Prošle je sedmice, među ostalim, objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američka privreda u trećem tromjesečju porasla nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale špekulacije da bi Fed već u martu iduće godine mogao početi smanjivati kamate.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerovatnije za po 0.25 postotnih bodova, na tržištu se špekuliše da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta.

Premda čelnici Euvopske centralne banke poručuju da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje cijene novca i u eurozoni.