Nakon tri sedmice pada

Vrijednost dolara porasla prošle sedmice

Autor: Biznis.ba
Vrijednost dolara porasla prošle sedmice
Novac / Ilustracija

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je prošle sedmice prvi put nakon tri sedmice pada, oporavivši se nakon loše izvedbe u studenome kada je izgubio tri posto na vrijednosti, a sve zahvaljujući smanjenim očekivanjima da će Fed već u ožujku iduće godine sniziti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice za 0,77 posto, na 103,99 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,08 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0761 dolar.

Najnoviji izvještaj o zaposlenosti u američkoj privredi u novembru pokazao je da je generisno 199.000 novih radnih mjesta, značajno više od prognoziranih 180.000, a to sugeriše da su očekivanja financijskog tržišta da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope već u prvom tromjesečju 2024. ipak preuranjena. Naime, sve su veći izgledi da će doći do 'laganog prizemljenja' privrede, odnosno da će se izbjeći recesija uprkos visokim kamatnim stopama, stoga slabi pritisak na Fed da popusti monetarnu politiku.

Tržišta su prije tog podatka procjenjivala da su šanse za početak smanjenja Fedovih kamatnih stopa u martu na 60 posto, ali nakon tog podatka očekivanja su snižena ispod 50 posto. Veća je vjerovatnoća, pokazuju nove prognoze, da će do njihova snižavanja doći u maju, a ne u martu.

Tečaj dolara pao prema japanskoj valuti

Istodvremeno, tečaj dolara pao je prema japanskoj valuti za 1,27 posto, na 144,93 jena.

Tečaj japanske valute tako jača četvrtu sedmicu zaredom, a njegov rast poduprle su najnovije izjave japanskog guvernera Kazua Ueda u parlamentu o tome da je središnja banka suočena "s još izazovnijom" godinom i da tek mora raspraviti opcije za zadržavanje postojeće ultra-popustljive monetarne politike, što su trgovci uzeli kao naznaku monetarnih promjena. Japanska središnja banka zasjeda 19. decembra.

"Još je prerano za neke velike korake, no vjerujemo da je samo pitanje kada, a ne i toga hoće li japanska središnja banka promijeniti svoj režim negativnih kamatnih stopa. Taj eventualni zaokret i implikacije koje će to imati na tokove kapitala podupiru naše prognoze da je jen podcijenjen i da bi tijekom iduće godine mogao jačati. To je i jedan od stepena naših prognoza o slabljenju dolara", ističe valutni strateg u Corpayu Peter Dragicevich.