0,8 odsto

Vrijednost dolara prošle sedmice porasla

Autor: Biznis.ba
Vrijednost dolara prošle sedmice porasla
Dolari / Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice porasla, drugu sedmicu zaredom, jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka već u martu početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,8 odsto, na 103,26 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0.5 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0898 dolara, prenosi HINA.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, i to za 2.2 posto, na 148,15 jena. Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom zbog špekulacija da bi Fed u ovoj godini mogao agresivno smanjiti kamatne stope, počevši do marta.

No, te su špekulacije posljednjih sedmica oslabile, s obzirom da podaci ukazuju na stabilan rast privrede, pa nema razloga za nove poticaje. Tim više što je inflacija još uvijek znatno iznad ciljanih nivoa Feda od oko 2 posto.

Stoga čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata. Još prije desetak dana na tržištu se procjenjivalo da postoji gotovo 80 posto izgleda da će Fed u martu smanjiti kamate, a sada su ti izgledi pali na samo oko 50 posto.

Oslabile su i špekulacije u vezi smanjenja kamata ECB-a, s obzirom da je niz zvaničnika Evropske centralne banke prošle sedmice poručilo da je prerano razmišljati o smanjenju kamatnih stopa. Zbog toga su splasnule špekulacije da će ECB smanjiti kamate već u martu, pa se sada nagađa da bi to mogao učiniti u aprilu.