Nominalni pad

Zagreb: Prosječna mjesečna neto plata 1322 eura

Autor: Biznis.ba
Zagreb: Prosječna mjesečna neto plata 1322 eura
Novac / Ilustracija

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za septembar ove godine iznosila je 1.322 eura, što je nominalni pad za jedan posto u odnosu na august te porast za 12,9 posto u odnosu na septembar 2022., pokazuju podaci Gradskog ureda za privredu, ekološku održivost i strateško planiranje.

U odnosu na prosječnu mjesečnu platu za septembar na nivou Hrvatske, koja je iznosila 1.156 eura, prosječna zagrebačka neto plata isplaćena za taj mjesec bila je veća za 166 eura.

U kojim sektorima je najniža, a u kojim najviša plata?

Najviša prosječna mjesečna neto plata u pravnim osobama za septembar isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 2.157 eura. Najniža je plata isplaćena u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 722 eura.

Medijalna neto plaća za septembar iznosila je 1.128 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za septembar iznosila je 1.879 eura, što je pad za 1,3 posto u odnosu na august ali porast za 16 posto u odnosu na septembar 2022. godine, prenosi HINA.