U vezi sa sankcijama

Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku

Autor: Biznis.ba
Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku
Foto: Ilustracija

Prekidi u transferima novca iz Rusije u Tursku u vezi su sa regulatornim mjerama Kancelarije za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija.

"Prema ovim pravilima, strane banke koje podržavaju ratne napore Rusije također mogu biti predmet sankcija. Istovremeno, praktično je zabranjeno pružanje posredničkih usluga u svim transakcijama, osim hrane i lijekova", naveo je izvor agencije TASS iz turske bankarske industrije, a prenosi B92.

Izvor je dodao da su mjere "preširoko sročene" i da će turske banke tražiti dodatna objašnjenja.

Za sada su organizacije na režimu pauze, zbog čega dolazi do prekida. U decembru prošle godine turski izvoznici suočili su se sa odbijanjem banaka da obavljaju sankcije iz Rusije.

Transferi su preusmjereni ili su odbijeni u početnoj fazi. Bloomberg je ranije objavio da su kineske banke počele da pooštravaju pravila za finansiranje ruskih klijenata nakon što su SAD obećale da će uvesti sekundarne sankcije kreditnim institucijama.

Ministarstvo finansija SAD obećalo je u decembru da će uvesti sekundarne sankcije bankama sa kojima Rusija sklapa poslove o kupovini odbrambene opreme. Vlasti zemlje će zabraniti organizacijama koje su prekršile pravila otvaranja korespodentskih računa u SAD ili ograničiti njihovo korištenje, a imovina kreditnih institucija će biti blokirana.