I cijene poluga porasle

Zlato ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
Zlato ima novi rekord
Foto: Pexels

Cijene zlata su u ponedjeljak produžile svoj rast i porasle na još jedan rekordni nivo, podstaknute očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa u SAD i privlačnosti metala kao sigurnog utočišta.

Spot gold je dodao 1,32% na trgovinu na 2.265,53 dolara po unci. Futhersizlato  američkog zlata porasli su više od 2% na 2.286,39 dolara po unci.

“Mislim da je ovo zaista uzbudljiv trenutak za zlato. Mislim da je ono što zapravo pokreće to što mnogi tržišni špekulanti zaista dobijaju to samopouzdanje i udobnost u očekivanju odluke Federalnih rezervi vezano za kamatne stope”, rekao je za CNBC Joseph Cavatoni, tržišni strateg u Svjetskom savjetu za zlato.

Posmatrači tržišta očekuju da će američke Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u maju ili junu, prenosi Investitor me.

Ključni Fed-ov mjerač inflacije za februar porastao je 2,8% na godišnjem nivou, prema podacima objavljenim prošlog petka – što doprinosi očekivanjima da će se američka centralna banka odlučiti na čekanje nego prije nego što počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa.

Fed je zadržao kamatne stope na nedavnom martovskom sastanku, ali je ostao pri svojoj prognozi za tri smanjenja tokom ove godine.

Cijene zlata imaju tendenciju da dijele inverzni odnos sa kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju sa imovinom sa stalnim prihodom kao što su obveznice, što donosi slabije prinose u okruženju niskih kamata.

Cijene poluga su također porasle zbog potražnje u inostranstvu, kaže Caesar Bryan, portfolio menadžer u kompaniji za upravljanje investicijama Gabelli Funds.

“U Kini su privatni investitori privučeni zlatom jer je sektor nekretnina bio loš”, rekao je Bryan, dodajući da je kineska opšta ekonomija ostala slaba, a njeno tržište dionica i valuta nijesu dobro poslovali.

Dosadašnji rast zlata podstaknut je snažnim kupovinama od svjetskih centralnih banaka u pokušaju diverzifikacije portfelja rezervi zbog geopolitičkih rizika, domaće inflacije i slabosti američkog dolara, rekao je Cavatoni iz Svjetskog vijeća za zlato.

„Stvarno jak razlog da nastave da kupuju, ali da vidimo da li će i dalje biti tako veliko i dugo“, dodao je on.

Kina je vodeći pokretač i potražnje potrošača i kupovine zlata centralne banke, prema podacima WGC-a.