jedan od milijardera

81% portfelja Billa Gatesa vrijednog 48 milijardi dolara nalazi se u samo 4 dionice

Autor: Biznis.ba
81% portfelja Billa Gatesa vrijednog 48 milijardi dolara nalazi se u samo 4 dionice
Foto: Arhiv

Većina ljudi je vjerovatno čula za Billa Gatesa, najpoznatijeg kao suosnivača Microsofta i, u skorije vrijeme, njegove aktivnosti kao milijardera filantropa.

Nakon što je bio na čelu tehnološke kompanije koju je osnovao prije pola vijeka, bivši izvršni direktor napustio je Microsoft kako bi se fokusirao na svoje dobrotvorne poduhvate.

Gates trenutno vrijedi 105,8 milijardi dolara (u trenutku pisanja ovog teksta), prema Forbesu, što ga čini 14. najbogatijom osobom na svijetu. Međutim, obećao je da će većinu svog novca dati u dobrotvorne svrhe kako bi “ogromna većina bogatstva otišla na pomoć što većem broju ljudi”.

Kako bi olakšao taj cilj, osnovao je fondaciju Bill & Melinda Gates.

“Naša misija je stvoriti svijet u kojem svaka osoba ima priliku da živi , produktivan život”, navodi se na web stranici Fondacije Gates. Do kraja 2023. godine, fondacija je isplatila 77,6 milijardi dolara od osnivanja, “preuzimajući najteže, najvažnije probleme”.

Dok Gates i dalje posjeduje udjele u dvadesetak kompanija, 81% njegovih udjela sastojalo se od samo četiri dionice. The Motley Fools donosi o kojim dionicama je riječ:

1. Microsoft: 30%
Nikoga ne bi trebalo da čudi da je najveći holding Gatesovog trusta – sa velikom razlikom u odnosu na drugi sljedeći udio – Microsoft, kompanija koju je Gates osnovao 1975. godine. Fondacija posjeduje otprilike 35 miliona dionica Microsofta u vrijednosti od otprilike 14,3 milijarde dolara.

Međutim, ovo nije Microsoft kakav je bio na početku. Osim svog naslijeđenog softvera, pretraživača i operativnih sistema, kompanija je postala glavni igrač u brojnim industrijama u nastajanju. To je drugi najveći svjetski provajder infrastrukture oblaka, što Microsoftu takođe daje vrhunsku poziciju u marketingu proizvoda i usluga vještačke inteligencije (AI) svojim klijentima, prenosi Investitor me.

Menadžment je napomenuo da je njegov rast u Azure Cloudu uključivao AI usluge, što pokazuje da ova strategija pokreće dodatni posao. Ove usluge, uključujući digitalnog pomoćnika s AI – Copilot – mogle bi generisati dodatni prihod od 143 milijarde dolara do 2027. godine, prema analitičarima Evercore ISS.

Tu je i tromjesečna dividenda Microsofta, koju kompanija dosljedno isplaćuje od 2004. i povećava svake godine od 2011. Trenutni prinos od 0,8% može izgledati kao kikiriki, ali to je na tragu povećanje cijene dionica od 202% u posljednjih pet godina. Štaviše, njegov omjer isplate manji od 25% ilustruje da je vjerovatno mnogo više potencijala za povećanje.

S obzirom na uspjeh kompanije, jasno je zašto Gates ima poseban sentiment za Microsoft. Vjeruje se da će to i dalje biti jedna od njegovih najprofitabilnijih investicija.

2. Berkshire Hathaway: 23%
Kolega milijarder filantrop Warren Buffett, izvršni direktor Berkshire Hathaway-a, pridružio se Gatesu u njegovom zavjetu da će veliku većinu svoje imovine donirati u dobrotvorne svrhe. Buffett je, naime, potpisao dokument “Giving Pledge” 2006. godine i do sada je trustu donirao više od 43 milijarde dolara, uključujući 5,3 milijarde dolara u dionicama Berkshire Hathawaya ranije ove godine. Kao rezultat toga, Gates fondacija trenutno drži skoro 25 miliona dionica, vrijednih više od 11 milijardi dolara.

Dionice Berkshire Hathaway-a predstavljaju diverzifikaciju zahvaljujući desetinama poslovnih interesa i dionica kompanije – tako da nije iznenađujuće da predstavljaju tako visok postotak udjela u trustu. Nadalje, Berkshire svake godine ostvaruje milijarde dolara prihoda od dividendi i drži ogromnih 277 milijardi dolara u gotovini.

3. Waste Management: 15%
Gates je obožavalac kompanija sa snažnom snagom cijena i snažnim stalnim prihodima, i bilo bi teško pronaći bolji primjer od upravljanja otpadom (Waste Management WM). Jednostavno rečeno, društvo će nastaviti stvarati otpad u doglednoj budućnosti. Gates trust ima udio od više od 35 miliona dionica WM-a u vrijednosti od 7,2 milijarde dolara.

Upravljanje otpadom se širi izvan svojih korijena za sakupljanje smeća, vraćajući staklo, papir, metal i plastiku kako bi se preusmjerilo na svoje stanice za reciklažu. Kompanija takođe prikuplja deponijske gasove sa svojih lokacija za proizvodnju električne energije, što je još jedan rastući izvor prihoda.

4. Kanadska nacionalna željeznica (Canadian National Railway): 13%
Gates i Buffett takođe dijele afinitet prema željeznici. Kada je Berkshire kupio Burlington Northern Santa Fe 2009. godine, Bafet je rekao da željeznice prevoze robu “na vrlo isplativ način... oni to rade na izuzetno ekološki prihvatljiv način... [ispuštajući] mnogo manje zagađivača u atmosferu.” Gates se očito slaže, jer njegov trust posjeduje skoro 55 miliona dionica Kanadske nacionalne željeznice (CNI) , vrijednih otprilike 6,2 milijarde dolara.

Canadian National je jedinstven po tome što je jedina transkontinentalna pruga u Sjevernoj Americi koja povezuje obalu Atlantika, obalu Pacifika i Meksički zaliv. Prema Bafetovim podacima, željeznice su četiri puta efikasnije od kamiona, što ih čini isplativijom opcijom, a istovremeno smanjuju emisiju stakleničkih gasova za 75% u poređenju sa kamionima za vožnju po cesti. Tu je i jak ekonomski jarak što čini željeznicu još privlačnijom.

Kompanija Canadian National Railway ima dosljednu historiju isplata dividendi, s povećanjem svake godine od IPO-a 1995. godine. Dividenda ima trenutni prinos od 2,2%, a njen koeficijent isplate od 38% sugeriše da ima dosta prostora za dodatni rast.