Pauza

Adidas zatvara robotizirane fabrike u Njemačkoj i SAD-u

Autor: Biznis.ba
Adidas zatvara robotizirane fabrike u Njemačkoj i SAD-u
Njemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je u ponedjeljak zatvaranje dvije robotizirane fabrike u Njemačkoj i SAD-u, uz obrazloženje da će korištenje savremene proizvodne tehnologije u Aziji biti „ekonomičnije i fleksibilnije”.

Adidas je pokrenuo visoko robotiziranu proizvodnju cipela u fabrici u "Speedfactory" u njemačkom Ansbachu 2016. godine. Godine 2017. otvorili su sličnu fabriku i u Atlanti u SAD-u.

Njemačka je kompanija otvorila te firme kako bi u što kraćem roku na glavna tržišta isporučivala nove sportske linije odjeće i obuće. Dodatni je razlog bio rast plata u Aziji i veći troškovi dostave u tu regiju. Prvotno su planirali uspostaviti mrežu robotiziranih fabrika širom svijeta.

Danas su izvijestili da će najkasnije u aprilu naredne godine obustaviti proizvodnju u ta dva pogona i prepustiti primjenu nove proizvodne tehnologije za proizvodnju cipela dobavljačima u Aziji.

Dva će dobavljača koristiti novu tehnologiju, koja skraćuje vrijeme proizvodnje, u izradi šireg asortimana proizvoda, ne samo patika za trčanje, a Adidas će nastaviti testirati proizvodne procese u takozvanom adiLab-u u njemačkom Scheinfeldu.

U Adidasu nisu naveli detalje odluke o zatvaranju pogona koji su se pokazali skupima. Ujedno je primjena nove tehnologije na različite vrste proizvoda ispala teža nego što su očekivali.

Fabrike su pomogle kompaniji da stekne nova znanja o inovativnoj proizvodnji, naglasio je direktor Adidasova globalnog poslovanja Martin Shankland. Bit će ipak ekonomičnije i fleksibilnije da Adidas prepusti primjenu nove tehnologije dobavljačima, dodao je.

Adidas je 1949. godine osnovao njemački postolar Adi Dassler. Kompanija je u međuvremenu preusmjerila većinu proizvodnje iz Evrope u Aziju, posebno u Kinu i u Vijetnam gdje njihove proizvode danas izrađuje milion radnika, navodi Reuters.

Biznis.ba / Hina