veliki jaz

Američki izvršni direktori zarađuju skoro 200 puta više od svojih zaposlenika

Autor: Biznis.ba
Američki izvršni direktori zarađuju skoro 200 puta više od svojih zaposlenika
Foto: Pexels

Šefovi su uvijek zarađivali više novca od radnika, ali jaz između izvršnih direktora i zaposlenika sve je veći, piše CNN ilustrirajući to rezultatima analize Equilara i The Associated Pressa.

Izvršni direktor srednjeg nivoa u S&P 500 lani je bio 196 puta više plaćen od prosječnog zaposlenika, što je porast u odnosu na godinu ranije kada je brojka iznosila 185.

Sve veći jaz potaknut je činjenicom da plaća izvršnog direktora — koja je usko povezana s cijenama dionica — raste znatno brže od plate zaposlenika.

Prosječna ukupna naknada za izvršne direktore S&P 500 (uključujući nagrade za dionice) porasla je tako na 16,3 miliona dolara u spomenutoj godini, što je osjetno povećanje od 12,6 posto, u poređenju sa samo 0,9 posto u 2022.

CNN navodi kako su i radnici zarađivali više, ali sporijim tempom. Prosječni zaposlenik S&P 500 zaradio je 81.467 dolara prošle godine, što je 5,2 posto više nego 2022., stoji u izvještaju.

To znači da je godišnje povećanje plata iznosilo oko 4.300 dolara za radnike, a za izvršne direktore radilo se o dodatnih 1,5 miliona, prenose Financije hr.

Analiza je pokazala i veliku promjenu u odnosu na 2021. i 2022. godinu – plate rastu brže od cijena, no radnici još uvijek pate od kumulativnog utjecaja trogodišnje visoke inflacije.