brojni krediti

Amerikanci kasne sa plaćanjem obaveza

Autor: Biznis.ba
Amerikanci kasne sa plaćanjem obaveza
Foto: Ilustracija/Unsplash

Nemilosrdna američka potrošnja održala je privredu u pokretu. Ali to počinje da brine neke posmatrače, ocjenjuje CNN.

Predsjednik Federalnih rezervi Chicaga Ostan Gulzbi rekao je u petak da, iako nivoi dugova potrošača još nisu “posebno” visoki, Fed je zabrinut zbog stope prestupništva potrošača odnosno propuštenih ili kasnih plaćanja troškova kao što su krediti za automobile, računi za kreditne kartice i najam.

„Ako stopa kašnjenja potrošačkih kredita počne da raste, to je često vodeći pokazatelj da će se stvari dalje pogoršati“, rekao je on na panelu koju je organizovalo Društvo za unapređenje poslovanja u uređivanju i pisanju.

Amerikanci se već bore da održe korak s plaćanjem kreditnim karticama. Dug po kreditnim karticama porastao je za 143 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima njujorškog Fed-a. Stopa po kojoj kreditne kartice i auto krediti prelaze u delinkvenciju i dalje je na rekordnom nivou od prije pandemije. Stope tranzicije kašnjenja porasle su za sve vrste dugova, isključujući studentske kredite.

„Porast duga i kašnjenja na kreditnim karticama u skladu je s idejom da potrošači – posebno oni na donjem dijelu skale raspodjele prihoda i bogatstva – ostaju bez viška ušteđevine i vraćaju se kreditima kako bi finansirali svoju potrošnju“, napisao je Evercore ISI u napomeni za ponedeljak, prenosi Investitor me.

Snažna potrošačka potrošnja podstakla je američku ekonomiju kroz agresivni ciklus Fed-a koji je doveo kamatne stope na najviši nivo u 23 godine. Ekonomisti kažu da su jaka ekonomija, solidno tržište rada i rast prihoda domaćinstava pomogli da se podrže potrošači i čini masovno smanjenje potrošnje ove godine malo vjerovatnim.

Ali to ne znači da su potrošači nepogrešivi. Amerikanci s nižim prihodima su pogođeni teže od onih s višim primanjima, okrećući se jelu kod kuće, traženju dogovora i vraćanju svoje potrošnje u granicama kako bi ublažili bol od uporne inflacije i visokih stopa.

Ekonomisti kažu da zvaničnici Fed-a pomno gledaju na sposobnost Amerikanaca da izvrše svoja plaćanja. Ako bi potrošačka potrošnja znatno oslabila, to bi bio udarac za privredu, koja je uspjela da prebrodi nevjerovatne stope bez prelaska u recesiju. Izrazito usporavanje potrošnje moglo bi, zauzvrat, dodatno zakomplikovati razmišljanje Fed-a o tome gdje idu dalje kamatne stope.

Korporativne zarade ove sedmice su naglasile mješovitu sliku američkih potrošača: oni su otporni, ali stežu kaiš. Očekuje se da će se potrošnja barem donekle ublažiti, uprkos dobrom održavanju.

“Potrošači s nižim primanjima u SAD-u su napregnuti, mnogo planiraju kako bi im budžeti trajali do kraja mjeseca”, rekao je izvršni direktor PepsiCo-a Rejmon Laguarta u pozivu kompanije o zaradama u utorak.

Investitori će svoj sljedeći pogled na zdravlje potrošača dobiti u četvrtak ujutro, kada Ministarstvo trgovine objavi svoju prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu. Potrošačka potrošnja čini oko dvije trećine američke ekonomije.

Atlanta Fed predviđa da je BDP rastao za 2,7% tokom prva tri mjeseca 2024, što bi označilo nešto hladniju, ali i dalje solidnu stopu rasta.