Pauza

Amerikanci osmislili novu sortu jabuke koja u frižideru može stajati godinu dana

Autor: Biznis.ba
Amerikanci osmislili novu sortu jabuke koja u frižideru može stajati godinu dana

Nova sorta jabuke pod nazivom Cosmic crisp, za čije razvijanje je naučnicima trebalo dva desetljeća i koja navodno traje do godinu dana u frižideru, od danas je u prodaji u SAD-u.

Ova američka sorta jabuke nastala je na Državnom univerzitetu Washington davne 1997. godine. Lansiranje čvrste, svježe i sočne jabuke koštalo je 10 miliona dolara.

Trenutno je dostupna isključivo u SAD-u, međutim, početkom naredne godine stiže i na police svjetskih trgovina.

Dobijena je ukrštanjem dvije već postojeće sorte jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja, ukoliko se skladišti na odgovarajući način, može ostati svježa i do godinu dana.

Danas širom Washingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvenstveno bila poznata kao WA38, a naziv Cosmic Crisp inspirisan je raspršivanjem sitnih bijelih mrlja po njenoj tamnocrvenoj kori, koja podsjeća na noćno nebo.

Najpopularnije sorte jabuke s ovog podneblja, Golden Delicious i Red Delicious, suočile su se sa žestokom konkurencijom Pink Lady i Royal Gala.

Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.

Biznis.ba