Pauza

Apple pod istragom zbog optužbi da je njihova kreditna kartica "seksistička"

Autor: Biznis.ba
Apple pod istragom zbog optužbi da je njihova kreditna kartica "seksistička"

Regulatorna agencija za finansije SAD-a istražuje Apple i Goldman Sachs, izdavače Apple kreditne kartice, zbog moguće seksualne diskriminacije kada su u pitanju kreditni limiti za muškarce i žene, piše BBC.

Među onima koji su optužili kompaniju Apple za seksizam je i legendarni osnivač ove kompanije Steve Wozniak koji je u internet debati ukazao na ovaj propust.

"Svala diskriminacija, namjerna ili ne, je protuzakonita", rekli su iz Ureda za finansijske usluge u saveznoj državi New York (DFS).

Ova istraga pokrenuta je nakon što su tvitovi web debvelopera Davira Heinemeiera Hanssona postali viralni. Naime, on je napisao kako na Apple kreditnoj kartici ima 20 puta veći limit nego njegova supruga koja ima bolji kreditni rezultat. Visinu prihoda nije otkrio, ali je naveo da su on i njegova supruga dugo u braku te da dijele poreske obaveze i nekretnine, a algoritam je nazvao diskriminatorskim.

Nešto kasnije je Steve Wozniak koji je sa Steveom Jobsom osnovao kompaniju Apple napisao da se ista stvar dogodila njemu i njegovoj supruzi bez obzira na to što nisu imali odvojene bankovne račune ili odvojenu imovinu.

Hansson, koji je inače i tvorac programskog alata Ruby on Rails, rekao je kako algoritmi mogu biti diskriminirajući.

"Apple kreditna kartica je seksistička i diskriminirajuća", poručio je Hansson.

Kompanija Apple je u partnerstvu sa Goldman Sachsom u augustu ove godine predstavila Apple kreditnu karticu.

Biznis.ba