Bitka milijardera

Arno gubi od Bezosa titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu

Autor: Biznis.ba
Arno gubi od Bezosa titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu
Foto: X

Šef Amazona, Jeff Bezos, pretekao je Bernara Arnoa, čelnika LVMH-a, kao najbogatiji čovjek na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Index, dnevnoj rang-listi najbogatijih ljudi svijeta.

Međutim, Arno, sa svojim procijenjenim bogatstvom od 203 milijarde dolara (187,6 milijardi eura), ne zaostaje previše za američkim osnivačem i glavnim dioničarom Amazona, koji ima bogatstvo od 205 milijardi dolara (190,4 milijarde eura).

Musk pada na listi

Elona Muska, šefa Tesle, SpaceX-a i X-a (bivši Twitter), Bezos je u martu pretekao na prvom mjestu, nakon Muskovog gubitka od više od 30 milijardi dolara (27,7 milijardi eura), zbog pada cijene Teslinih dionica, koje su izgubile skoro 25% u jednoj godini. U isto vrijeme, bogatstvo Arnoa je skočilo za 30 milijardi dolara (28 milijardi eura) zahvaljujući Bloombergovim novim metodama procjene bogatstva.

Međutim, novi proces, osmišljen da poveća cijenu dionica LVMH-a koje drži glavni izvršni direktor, nije izdržao probleme na berzi luksuzne grupe, vlasnika Diora, Givenchyja i Guerlaina i mnogih drugih luksuznih brendova.

LVMH je izgubio 3,68% vrijednosti dionica u protekloj sedmici, prenosi Investitor me.

Grupa je u silaznoj spirali već nekoliko sedmica jer je pogođena kontroverzama oko Arnoove odluke da imenuje neku od svoje djece u upravni odbor. U srijedu je imovina francuskog milijardera pala za 6,7 ​​milijardi dolara (6,7 milijardi eura) na 203 milijarde dolara (188 milijardi eura).

Od početka godine, bogatstvo Bernara Arnoa se smanjilo za skoro 4,4 milijarde dolara (4 milijarde eura), dok je bogatstvo Džefa Bezosa poraslo za skoro 28 milijardi dolara (26 milijardi eura). Francuz je prestigao Elona Muska za 202 milijarde dolara (187 milijardi erra) uprkos problemima ovog drugog.

Ostali milijarderi na vrhu liste

U ostatku ljestvice, kandidati su daleko iza prve trojice, sa osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom na 4. mjestu sa procijenjenim bogatstvom od 169 milijardi dolara (156 milijardi eura), suosnivačom Googlea Larry Page na 5. mjestu sa 156 milijardi dolara (€ 144 milijarde), a Bill Gatesom na šestom mjestu sa 152 milijarde dolara (141 milijardu eura).

Prva žena na ljestvici je Françoise Bettencourt Meyers, nasljednica L’Oreal grupe, na 16. mjestu, sa vrijednošću od 96,8 milijardi dolara (89,5 milijardi eura). U decembru 2023. postala je prva žena koja je prešla simboličnu granicu od 100 milijardi dolara (92,4 milijarde eura) u bogatstvu.