Pauza

Audi i Rimac se udružuju u razvoju električnog nasljednika modela R8

Autor: Biznis.ba
Audi i Rimac se udružuju u razvoju električnog nasljednika modela R8

Predsjednik Audijeve uprave Bram Schot je u maju rekao da se aktivno razmišlja o budućnosti modela R8, a magazin CAR piše da će ipak dobiti nasljednika.

Nasljednik Audija R8 će biti električni model koji će debitovati 2023. ili 2024. godine, a koji će zajednički razvijati njemački gigant Audi i hrvatska kompanija Rimac Automobili. Audi će ga navodno nazvati RS e-tron.

Rimac već sarađuje s Porscheom, a priča se i o saradnji s Bugattijem i Lamborghinijem. kompanijama iz Volkswagen Grupe.

Rimac će se navodno pobrinuti za četiri električna motora i baterijama s mogućnošću brzog punjenja. Cijena osnovnog modela će biti nešto manje od 200.000 eura, a automobil će zahvaljujući pogonu na sva četiri točka od 0 do 100 km/h ubrzavati za 2,5 sekundi.

No, to nije sve. Audi će dobiti baterije s najnovijom tehnologijom koje će imati veći kapacitet i ponuditi veći domet. Kompanija sarađuje i s Porscheom te bi mogla koristiti elemente J1 platforme koju koristi Taycan. Budući automobil će podržavati bežično punjenje, imat će aluminijsku monokoknu šasiju, domet od gotovo 500 km, a ukupna snaga će iznositi 938 KS.

Audi je ozbiljan kada je riječ o električnim automobilima, a snažan električni sportski automobil bi poslužio kao dokaz tome.

Biznis.ba