Do marta 2026.

BBC ukida 500 radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
BBC ukida 500 radnih mjesta
BBC

BBC će ukinuti 500 radnih mjesta u sljedećih 20 mjeseci u pokušaju da uštedi 200 miliona funti (258 miliona dolara) i postane "agilnija organizacija", objavio je u utorak britanski javni servis.

Otpuštanja, koja će se postići zatvaranjem i prenosom nekih uloga i stvaranjem drugih u "područjima rasta", najnovija su otpuštanja dok se BBC nosi sa smanjenim finansiranjem i inflacijskim pritiscima.

Televizijska kuća, koja se uvelike oslanja na godišnju licencnu naknadu od 169,50 funti koju plaća svako britansko domaćinstvo koje gleda kanale uživo na televiziji, također se bori sa širim promjenama u potrošnji medija kao što su streaming i usluge na zahtjev, javlja AFP.

Iz BBC-ja navode da će ukinuti 500 radnih mjesta do marta 2026., nakon što su već smanjili broj zaposlenih za 10 posto u posljednjih pet godina, što je smanjenje od gotovo 2.000 radnih mjesta.

Detaljno opisujući promjene u svom godišnjem izvještaju objavljenom u utorak, BBC je objavio da je taj potez dio "ubrzavanja našeg digitalnog pristupa kako bismo dosegnuli publiku tamo gdje je".

- Tokom sljedeće dvije godine nastojat ćemo dodatno preusmjeriti novac koji imamo u prioritetna područja koja pružaju pravu vrijednost za publiku - rečeno je.