Pauza

Bloomberg: Igranje po pravilima sada čini Philip Morris jednim od najpametnijih igrača na tržištu

Autor: Biznis.ba

Već duže od 10 godina, Philip Morris se mukotrpno probija kroz zahtjevan proces razvoja i stroge regulative za odobrenje uređaja koji bi mogao biti alternativa pušenju cigareta.

Prema navodima poslovnog servisa Bloomberg, uređaj Philip Morris-a, IQOS, je prošle godine ostvario globalnu prodaju u vrijednosti od 900 miliona dolara. Trenutno u svijetu ima ukupno osam miliona korisnika i sa FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobrenjem iz aprila ove godine, IQOS ulazi na američko tržište.

“Prazan prostor” alternativa klasičnim cigaretama je, u međuvremenu, pokušao ispuniti startap „Juul Labs“ iz San Franciska, a njihova elektronska cigareta nalik USB fleš memoriji za kratko vrijeme postala je toliko popularna u SAD-u da je njen naziv postao sinonim za tzv. vejping. Juul Labs je prošle godine premašio milijardu dolara od prodaje, osvojio više od dvije trećine lokalnog tržišta elektronskih cigareta i izgledalo je da će nastaviti dominirati i u narednim godinama.

Prohujalo za JUUL

Usljed pojave misteriozne bolesti pluća, od koje je do sada umrlo sedam osoba, Juul naglo gubi na popularnosti, a San Francisko, grad iz koga je ovaj elektronski uređaj i potekao, među prvima je ljetos zabranio prodaju elektronskih cigareta. U međuvremenu, najveći globalni duhanski gigant Philip Morris pravi prvi snažan iskorak na američko tržište. Dobijanjem potvrde od FDA da je uređaj IQOS, koji zagrijava a ne sagorijeva duhan, pod uvjetom da se komercijalizuje po strogo propisanim marketinškim smjernicama, usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja, Philip Morris i zvanično postaje jedini proizvođač koji ima saglasnost ovlaštenih regulatora tržišta duhanskih proizvoda da ovakvu alternativu distribuira u Americi.

“Sve velike duhanske kompanije poštuju pravila i bolje shvataju motive regulatora od mnogih startap firmi kao što je Juul”, izjavila je za Blumberg Alicia Forry, analitičar firme Investec. “Strategija svih njih je da rade kako pravila nalažu.”

Otpao dogovor o spajanju

Nakon dugotrajnih pregovora, Philip Morris je odustao od ponovnog spajanja sa američkom duhanskom korporacijom „Altria“. Razlog? Stvarni razlog se može samo nagađati, a šefovi Philip Morris-a su u šturom saopćenju izjavili da će svoje resurse i strateške planove sa Altrijom, koja u SAD-u već distribuira Marlboro i Philip Morris, preusmjeriti na distribuciju IQOS-a. No, poznavaoci unutrašnjih prilika u obje kompanije su sigurni da je ovakvoj odluci prethodila kriza u SAD-u sa Juulom, u kome Altria ima 35 posto vlasničkog udjela. Takođe, mnogo toga se u poslovanju dviju korporacija promenilo u proteklih 10 godina, otkako posluju kao zasebne kompanije.

Biti brži ili pametniji

IQOS je u aprilu dobio odobrenje za prodaju u SAD-u nakon stroge procedure američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), koja je obuhvatila sve faktore kao što su toksikološki izveštaji o sastojcima koji se udišu. Ovim se stavila tačka na proces odobrenja koji je trajao dvije godine, ali kojim je osigurano da Philip Morris, svojim naučno-istraživačkim potencijalom, stoji na solidnim temeljima, pružajući validne i naučno dokazane tvrdnje o odlikama IQOS-a.

Kriza sa Juul-om se povoljno odrazila na IQOS, koji stiže na rafove prodavnica u pravo vrijeme – baš kad se struja okrenula protiv elektronskih cigareta. Tokom proteklih 11 godina, Philip Morris je uložio šest milijardi američkih dolara u istraživanje i razvoj IQOS-a, što je otprilike polovina onoga što je Altria potrošila prošle godine na kupovinu vlasničkog udjela u Juulu.

Altria, koja će prodavati IQOS u SAD-u u ime kompanije Philip Morris, kreće sa prodajom na malom nivou, sa Atlantom kao probnim tržištem. I prodaji pristupa sa istom pažljivom taktikom kao sa regulatorima: svako ko dođe na prodajno mjesto se prvo provjerava da bi se vidjelo da li je stariji od 21 godine – što je iznad zakonskog minimuma od 18 godina za pravo da se kupuju cigarete u Džordžiji - i da li već puši cigarete. Ako ne, neće dobiti dalje informacije koje bi ga navele da koristi IQOS.

Dokazi o manjoj štetnosti proizvoda

Iako mnogi koji koriste vejping proizvode kažu da su im oni pomogli da ostave pušenje, Juul i mnogi njegovi rivali tek treba klinički da dokažu pred američkom Agencijom za hranu i lijekove i međunarodnim regulatorima da su njihovi uređaji sigurnija alternativa cigaretama. IQOS, koji nije elektronska cigareta već uređaj za zagrijavanje duhana, i dalje čeka na odobrenje da se može reklamirati kao duhanski proizvod manje rizičan od cigareta. Ovdje je riječ o jedinom uređaju koji je već u značajnijoj konkurentskoj prednosti jer je njihov zahtjev, koji sadrži preko dva i po miliona listova dokumentacije i rezultata istraživanja, već gotovo tri godine pred FDA-om. Istovremeno, Agencija je već prilikom izdavanja dozvole za distribuciju IQOS-a provjerila šta se u njemu nalazi i detaljno pregledala toksikološke studije Philip Morris-a.

S obzirom da je donešena zabrana reklamiranja Juula, ali i ostalih e-cigareta, to bi mogao biti signal da se uvodi red među alternativama cigaretama. Pa ipak, to ne znači da IQOS neće imati konkurenciju u budućnosti, završava članak u Bloombergu.

Biznis.ba